Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiU čačanskom Institutu za voćarstvo skoro sve sadnice rasprodate

post-title
Foto: Mediaportal


Veliki broj sadnica u čačanskom Institutu za voćarstvo prodat je već tokom jeseni 2023. pa je ovih dana smanjena ponuda naročito sadnica šljiva za kojima vlada veliko interesovanje. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada , dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Z a ovogodišnju sezonu proizvodnja sadnica je započeta još pre dve godine , pa se nadležni nadaju da će na jesen , od oktobra kada kreće prodaja, biti dovoljno sadnog materijala.   

Svake godine u čačanskom Institutu za voćarstvo proizvede se za sezonu godišnje od 50 do 100 hiljada drvenastih sadnica. Ove godine ispostavilo se da je tržištu ponuđeno manje sadnog materijala. Potražnja je velika pa su trapovi skoro potpuno prazni , a do kraja sezone je ostalo duže do mesec dana. Najveći broj sadnica realizovan je već tokom jeseni 2023. , kaže direktor Instituta i ističe da je najveće interesovanje bilo za šljivama. ,, Sorte koje se najviše traže kod nas ovde u Čačku su čačanska rodna i stenlej i one su rasprodate. Još uvek ima sorte čačanska lepotica. Od šljiva imamo na raspolaganju lokalanih sorti među kojima je sorta Nada koja je priznata pre desetak godina i koja se jako dobro širi u zasadima širom Srbije, kao i Crne Gore, BiH. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije , kruške , maline kupine, lešnika , dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.   

Jedan od razloga za manju ponudu sadnica tržištu su problemi u nabavci podloga u prethodne dve godine. Rezultat toga je smanjena proizvodnja . ,, Prethodne godine smo sve uzeli u obzir, kretanje na tržištu, tako da smo za ovu 2024. Godinu pripremili znatno veću količinu sadnog materijala i znatno veći asortiman nego što je bio prethodnih godina u Institutu.Proizvodnja sadnica za sezonu 2024. krenula je pre dve godine nabavkom podloge , sadnjom podloge. U avgustu 2023. smo izvršili kalemljenje i te sadnice će se ove godune gajiti sve do oktobra kada počinje prodaja.Tako da ciklus proizvodnje sadnica traje dve godine kada govorimo o drvenastom voću”, ističe Jevremović. On kaže da ne bi trebalo žuriti naročito kod većih zasada sa sadnjom iako je lepo vreme . Savetuje da se uradi dobra priprema zemljišta , oranje, što je važno za kvalitetnu sadnju. U dvorištu ili okućnicama mogu se saditi kalemovi već sada. ,,Zemljište je relativno dobro snabdeveno vodom. Fali još vlage, ali nije to ograničavajući faktor sadnje i savetujemo da se sada u ovom periodu obavezno vrši zalivanje sadnica . Inače, kada se sadnja izvrši u oktobru, novembru, pa i u decembru tada je zemljište dobro obezbeđeno vlagom i takve sadnice i njihove funkcije korena ranije kreću sa rastom u proleće . Međutim , kada se sadi u martu njima treba više vlage da bi se te sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale”, objašnjava direktor Instituta.      

Idealno bi bilo za voće , ističe dr Jevremović , da temperature do kraja februara i u martu budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ne bi valajlo da posle toga bude ni poznih prolećnih mrazeva , kao što se dešavalo u prethodnoj 2023, ali i dve godine pre toga što je za posledicu imalo velike štete u voćnjacima.   

Infopress Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar