Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ambasador Francukse u Srbiji Pjer Košar u poseti Čačku

post-title
Foto: Press služba


Grad Čačak danas je posetio ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, a povodom događaja koji je organizovan u Čačku pod nazivom „Bonžur Čačak“, koji je okupio najviši diplomatski kor Francuske u Srbiji, Francusko-srpsku poslovnu zajednicu, kao i predstavnike lokalnih preduzeća koja posluju u Čačku. Nakon sastanka sa najvišim gradskim rukovodstvom, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo što je posetio Čačak sa delegacijom francuskih preduzeća na čelu sa predsednikom Francusko-srpske privredne komore Draganom Stokićem, istakavši da su ovakvi događaji ojačanje veza Srbije i Francuske.

-Srećan sam što sam ponovo u Čačku, kako bismo na ovaj način uspostavili potencijalno partnerstvo i mogućnost privredne saradnje sa lokalnim privrednicima. Na sastanku smo imali korisnu razmenu mišljenja o svim projektima koji se realizuju u Čačku. Razgovarali smo i o temama u vezi sa životnom sredinom, kao i interesu Grada Čačka da učestvuje u takmičenju „Eko opština“, ali i o nastavku naše saradnje u oblasti kulture – rekao je Pjer Košar.

Gradonačelnik Todorović izrazio je veliko zadovoljstvo što je po drugi put ugostio ambasadora Republike Francuske, koji je tokom prošle godine bio u našem gradu u okviru programa Prestonice kulture.

-Naša želja je da izvoz za Francusku unapredimo i što više sarađujemo sa ovom zemljom. Na sastanku smo se dotakli dosta tema, od kulture do ekonomske saradnje, koja bi mogla izuzetno pozitivno uticati na naš grad. Grad Čačak ima ogroman potencijal. U prošloj 2023. godini je iz Čačka izvezeno 411 miliona evra u gotovim proizvodima u zemlje EU i zemlje okruženja, 143 miliona evra samo u Nemačku, gde i izvozimo najviše. Uvoz je bio 620 miliona evra, takođe najviše iz zemalja EU, a posebno iz Češke. Ono što nas naročito raduje jeste da je u prošloj godini, u odnosu na 2022. godinu, izvoz povećan za četiri odsto, a uvoz za četiri i po odsto, a veoma je bitno pomenuti da su u prošloj godini naši poljoprivredni proizvođači kroz gotove proizvode izvezli oko 30 miliona evra robe. To je veoma važno i bitno i jedna od današnjih tema biće unapređenje plasmana gotovih proizvoda na francusko tržište – rekao je Todorović.

Manifestacija „Bonžur Čačak“, koja je danas održana u našem gradu je nastavak uspešnog serijala krovne manifestacije „Bonžur Srbija“, koja predstavlja koncept regionalnog umrežavanja, kroz susrete sa privrednicima širom Srbije, u cilju sagledavanja ekonomskih potencijala lokalnih samouprava sa jedne strane, i uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u gradovima, sa druge strane.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar