Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu. On je na početku poželeo dobrodošlicu gostima koji su stigli iz zemalja regiona, ali i sveta na sajam. Naglasio je da je razvoj turizma jedan od prioriteta i jedan od faktora razvoja Srbije uopšte.

- Srbija u prošloj godini je bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu i iznosila je 79%. Ovo nisam rekao ja, već najnoviji barometar svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo ukupno 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre deset godina. Takođe, Srbija je u 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15% u odnosu na pre-pandemijski nivo prometa, rekao je Vučić.

On je dodao da je ove godine iako je tek počela, evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3%, a broj noćenja čak za 19%.

- Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju, nismo još ni sebi, ni svom narodu pokazali, a kamoli onima koji bi trebalo da upoznaju našu zemlju. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu, pitanje je da li su deca u osnovnoj i srednjoj školi, čuli za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo. U protekloj deceniji izgradili smo čak 126 hotela, pa ih je sada u Srbiji 423. Neko bi rekao više od četvrtine, gotovo 30%. Jesmo li mnogo toga napravili? Nismo. Morali smo više, morali smo snažnije da podstičemo privatni sektor i siguran sam da bismo mogli i oni i mi da zaradimo mnogo više. I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela, kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Beograd biti nosilac tog razvoja i to zahvaljujući Ekspo 2027. godine.

- Za Ekspo ćemo uraditi mnogo toga. Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija, lidera u veštačkoj inteligenciji, svakako makar u nivou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage. Pokušaćemo da budemo uspešniji čak i od toga. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu iz sfere kulture, ali i iz sfere onoga što predstavlja turizam zajedništva, turizam privlačenja onih koji žele da potroše svoj novac, a to što ćemo mi da zaradimo više mora da bude pravi podsticaj i rekao bih nešto na čemu ćemo da zasnivamo svoje buduće delovanje. I to ne samo u Beogradu, već i u Lebanu, u Caričinom gradu, na Kablaru, u Zaječaru, Kostolcu, Nišu, putevima rimskih imperatora, svuda. Moraćemo da izgradimo i novi prirodnjački muzej. Naš velikan Nikola Tesla dobiće muzej zaista dostojan tog najvećeg kolosalnog imena svetske nauke. Gondole će vrlo brzo spajati Zlatibor sa Pribojskom banjom, Goč sa Vrnjačkom banjom. Za nas je ovo jedna od važnih manifestacija, dodao je Vučić.

Pred posetiocima na sajmu je 500 izlagača iz 27 zemalja. Država partner na sajmu je Grčka, koju je Vučić nazvao omiljenom destinacijom za srpske turiste.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar