Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U subotu u Čačku promotivna šetnja povodom Svetskog dana turističkih vodiča

post-title
Foto: Mediaportal


Svetski dan turističklh vodiča obeležava se kako bi se skrenula pažnja na postojanje ovog zanimanja. Cilj je i da se ukaže na ekonomski položaj turističkih vodiča, koji uglavnom nemaju stalno zaposlenje, već se angažuju honorarno.

Još uvek nije rešen status turističkih vodiča u Srbiji, mali broj je zaposlen u turističkim agencijama. Uglavnom su to povremeni poslovi u vidu viđenja grupa širom Evrope, a u toku leta najuektuelnije destinacije su Grčka i Turska.

,, Sada je jedan od problema što turistički vodiči, oni koji nisu zaposleni idu uslovno rečeno trbuhom za kruhom, tamo gde ima posla pa često kada nam zatrebaju u lokalu, ne možemo ih angažovati. Oni koji su zapsoleni na drugim poslovima zavisi da li će uklopiti vreme i u situaciji smo da posao turističkih vodiča obavljaju i penzioneri, što nije dobro. Treba stimulisati mlade ljude, psoebno one koji su završili turističke smerove “, rekao je turistički vodič, Dragan Đolović.

 

Svetski dan turističkih vodiča u Čačku biće obeležen promotivnom šetnjom sa početkom u 11 časova u subotu, 24. februara od spomenika Nadeždi Petrović ispred Gimnazije. Zainteresovani građani će imati priliku da se upoznaju sa turističkim atrakcijama grada na Moravi. Licencirani turistički vodiči, ukazaće i na istoriju, kulturu i na sve ono što krai i izdvaja Čačak.

,, Mi smo se među prvima posle Beograda, Novog Sada i Niša uključili u akciju obeležavanja “, napominje Đolović.

U Čačku radi oko 15 turističkih vodiča, dok u Srbiji ovaj posao obavlja višestotina ljudi. Njihov zajednički zadatak je da predstave turističku ponudu naše zemlje i da Srbija bude prepoznata kao poželjna destinacija na turističkoj mapi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar