Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Lučanski odbornici usvojili odluku o pribavljanju zemljišta u javnu svojinu za proširenje groblja u Guči

post-title
Foto: Mediaportal


Lučani - Na današnjem, 15. po redu, zasedanju Skupštine opštine Lučani doneto je niz planskih i izveštajnih dokumenata.

 

 

 

 

Odbornici su na sednici najpre, razmatrali i usvojili predlog odluke o izmeni plana detaljne regulacije „Petlja Lučani” u KO Lisice. Razlog za donošenje ovakve odluke je inicijativa od strane Elektrodistribucije Srbije, Beograd da se obezbedi potrebna površina i omogući izgradnja elektroenergetskih objekata u funkciji auto puta Beograd – Južni Jadran i naplate putarine u okviru planskih rešenja Plana detaljne regulacije „Petlja Lučani” kao i da se obezbedi potrebna površina za priključak na javnu saobraćajnu površinu ovih objekata. Predmet izmene plana obuhvata površinu od oko 0.65 hektara.

Skupština je donela odluku o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u PU „Naša radost” za tekuću godinu po kojoj će cena za jaslene i vaspitne grupe iznositi 29 145 dinara na mesečnom nivou po detetu, od čega roditelji učestvuju u finansiranju u visini od 20 odsto od ekonomske cene, odnosno u iznosu od 5 829 dinara. Prema oluci, za grupe pripremnog predškolskog programa u celodnevnom trajanju definisan je iznos od 17 487 mesečno po detetu, od čega roditelji plaćaju iznos od 3 497 dinara na mesečnom nivou po detetu. U okviru ove odluke navodi se da roditelji za decu predškolskog uzrasta u četvoročasovnom besplatnom boravku, u zavisnosti od korišćenja, plaćaju obrok u iznosu od 80 dinara. Takođe, za dane opravdanog odsustva roditelj će plaćati 50 odsto od utvrđene cene. Besplatan smeštaj u ustanovu je za treće i svako naredno dete u porodici. Odlukom je utvrđen i besplatan smeštaj dece bez roditeljskog staranja kao i dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom materijalno ugroženih porodica.

Doneta je i odluka o pribavljanju zemljišta u javnu svojinu za potrebe proširenja groblja u Guči kao i odluke o otuđenju nepokretnosti radi ozakonjenja postojećih objekata na tim parcelama.

Skupština je dala saglasnost na program rada Međuopštinskog istorijskoh arhiva za grad Čačak i opštine Gornji Milanovac i Lučani za 2024. godinu kao i program rada Centra za socijalni rad opštine Lučani za 2024. godinu. Data je saglasnost i na rebalans finansijskog plana Doma zdravlja Lučani kao i ovlašćenje Opštinskom veću da u ime Skupštine opštine Lučani može donositi rešenje o pokretanju postupka izdavanja u zakup stvari koje se nalaze u javnoj svojini opštine.

Na sednici je dopunjena i odluka o pravobranilaštvu kojom se predviđa i pravobranilački pripravnik koga imenuje Skupština na period od pet godina. Shodno toj odluci je doneto rešenje da se na mesto navedenog pripravnika postavi Marijana Maćić a nakon razrešenja Milana Matijaševića sa dužnosti pravobranioca opštine Lučani zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Skupština opštine Lučani je usvojila izveštaje o radu za 2023. godinu regionalnih javnih preduzeća „Duboko” Užice i „Rzav” Arilje kao i plan rada JKP „Duboko” za tekuću. Usvojen je i predlog odluke o povećanju cena usluga transporta, prijema, tretmana i bezbednog odlaganja otpada u regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko” Užice sa dosadašnjih 2 200 na 2 400 dinara po toni mešanog komunalnog otpada.

Odbornici su usvojili i izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji radarskog centra „Užice” u toku 2023. godine kao i program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriji opštine Lučani.

Usvojen je i godišnji izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Lučani za 2024. godinu, kao i operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, zatim godišnji program mera i radova na smanjenju rizika od poplava.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar