Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ministarka Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović postavili kamen temeljac za izgradnju vrtića u Zablaću

post-title
Foto: Press služba


U Zablaću je danas simbolično obeležen početak gradnje vrtića, u okviru Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“. Uz gradsko rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, ovom događaju je prisustvovala ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Inače, gradnja vrtića i njegovo opremanje se realizuje kroz projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, koje sprovodi Ministarstvo prosvete, a finansira Svetska banka u vrednosti od 167 miliona dinara.

Ovaj objekat prostiraće se na oko 800 metara kvadratnih i moći će da primi oko 120 mališana, iz mesnih zajednica.

-Ovakav vrtić i na ovom mestu neophodan je za roditelje, ali pre svega mališane koji žive u ovom delu grada. U njemu će biti deca iz Zablaća, Baluge, Banjice, Ježevice, Vape, Rajca, Brezovica, dela Kukića i Lipnice i Viljuše. Grad Čačak je za potrebe izgradnje pribavio u svojinu oko 40 ari i uradio projekto-tehničku dokumentaciju, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno nešto više od šest miliona dinara- rekao je gradonačelnik Todorović, zahvalivši ministarstvu koje je prepoznalo Grad Čačak i uvrstilo ga u ovako značajan projekat, ali i Vladi RS, kao i prdsedniku i prethodnom ministru Branku Ružiću.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović naglasila je da je ovo veoma značajan dan za Čačak, ali i Ministarstvo prosvete.

-Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata. Naš cilj je da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa. Takođe posebnu pažnju ulažemo u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost. Značajna je i činjenica da naši saradnici u poslu, koji se bave gradnjom, ispunjavaju sve rokove na koje ih obavezuju ugovori. U svim ovim projektima su nam izuzetno bitne senzitivne grupe dece, na koje posebno obraćamo pažnju – rekla je ministarka, podsećajući da obrazovanje zauzima posebno mesto u projektu „Skok u budućnost Srbija - 2027“ i da je dokaz toga i početak izgradnje novog vrtića u Zablaću.

Vrtić će se nalaziti u centru Zablaća, sa leve strane puta Čačak-Kraljevo, u neposrednoj blizini škole, crkve i Doma kulture. Prema projektno-tehničkoj dokumentaciji, u objektu će biti 16 soba za mališane, višenamenska sala, kancelarije za vaspitače, prostorija za portira, toaleti, soba za izolaciju bolesne dece i arhiva. Sve dečije sobe imaće garderobu i toalet, a u objektu će se nalazi i distributivna kuhinja sa svlačionicom za zaposlene i delom za odlaganje i pranje kolica, kao i vešernica, magacin i radionoca. U okviru parcele na kojoj će se nalaziti vrtić, predviđen je parking prostor sa 16 parking mesta, kao i veliko dvorište koje će biti deci na raspolaganju.

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar