Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiGrađevinsko čudo u centru Kraljeva, pretilo mu rušenje ali opstaje skoro 200 godina: Adžića kuća prkosi vremenu i modernim zgradama - ima status spomenika kulture

post-title
Foto: RINA


Kraljevo - Grad smešten na obalama Ibra, brojne posetioce privlači zbog svog velikog kulturno-istorijskog nasledja. Kraljevo ima mnogo toga da ponudi turistima, a medju lokacijama u samom centru koja je već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju, svakako je najstarija gradjevina Adžića kuća. Primer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19 veka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

- Od 1974. godine ona je pod zaštitom države, pa je do današnjih dana sačuvala svoj prvobitni izgled iako je stara skoro 200 godina. Izgradio ju je poznati kraljevački zemljoposednik, a kasnije prodao Mihailu Hadži - Aleksiću 1922. godine, koji je tada bio predsednik kraljevačke opštine. Bila je predvidjena da se ruši zbog izgradnje nekadašnje zgrade Službe društvenog knjigovodstva, ali je sačuvana, kažu u TO Kraljevo za RINU.

Iako gradjena od osetljivog materijala, pravo je gradjevinsko čudo koje odoleva godinama. Tavanice su izgrađene od šašovaca, a podovi su daščani, dok je krovna konstrukcija pokrivena ćeramidom.

- Ova kuća je jedan od simbola našeg grada, od kad znam za sebe znam i za nju i zaista je pravo čudo kako je ona i dalje opsala ovde u samom centru grada. Okružena svim ostalim modernim zgradama, ona nas vraća u prošlost, kažu Kraljevčani.

Adžića kuća danas ima status spomenika kulture i u njoj je smeštena Povelja Biblioteke Kraljevo. Stecište je umetnosti poslednjih decenija, a u toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba poput Gorana Petrovića, Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića i mnogih drugih.

Ispred ove najstaije kuće u Kraljevu posadjena je vinova loza u znak prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda, odnosno pobratimskih gradova Kraljeva i Maribora.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar