Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak dobio čak tri ekološka projekta u jednom danu

post-title
Foto: Mediaportal


U petak, 15. marta, grad Čačak je bio u centru pažnje kada je u pitanju ekologija. Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović u Palati Srbije potpisala je seriju ugovora sa lokalnim samoupravama širom Srbije, a medju njima svoj potpis stavila je i pomoćnica gradonačelnika grada Čačka zadužena za životnu sredinu, Marjana Petronijević i to na čak dva ugovora! Ovi ugovori imaju za cilj unapređenje kvaliteta vazduha, a Čačak je dobio posebnu podršku za realizaciju dva ključna projekta.

 

Prvi projekat vredan 28.682.000 dinara, fokusira se na zamenu korišćenja lakog lož ulja gasnom kotlarnicom u Mašinsko-saobraćajnoj školi. Ovaj projekat, osim što doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, posebno je značajan jer se radi o obrazovnoj instituciji koja oblikuje budućnost naših mladih generacija. Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je ovaj projekat sa 18.000.000 dinara, dok je Grad Čačak obezbedio preostali iznos.

 

Drugi projekat odnosi se na smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih ložišta. Vredan 15.000.000 dinara, ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva sa 12.766.000 dinara, dok će Grad Čačak finansirati preostali iznos. Ovaj projekat podrazumeva besplatnu distribuciju ekološki prihvatljivih šporeta na pelet građanima, što će značajno doprineti smanjenju emisija štetnih gasova.

 

Osim toga, potpisan je i ugovor sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave za realizaciju projekta "Ekološki informacioni sistem EKO Čačak". Vredan 1.200.000 dinara, ovaj projekat će omogućiti građanima pristup informacijama o kvalitetu životne sredine, kao i podsticati ekološki osvešćen pristup životu.

 

“Grad Čačak je prepoznat kao lider u ekološkim inicijativama i sa ponosom nastavljamo da radimo na unapređenju kvaliteta životne sredine. Ove investicije ne samo da će doprineti čistijem vazduhu, već će i podići svest građana o važnosti očuvanja životne sredine za buduće generacije. Gradsko rukovodstvo izražava veliku zahvalnost ministrima Ireni Vujović i Aleksandru Martinoviću što su prepoznali problem sa kojim se suočavamo u gradu na Moravi, što su nam ukazali poverenje i pružili podršku u daljem razvoju našeg grada. Za nas su dobijena republička sredstva od preko 31 milion dinara u samo jednom danu od ogromnom značaja za uspešnu realizaciju aktivnosti usmerenih na poboljsanje kvaliteta života naših sugradjana. Sa realizacijom pomenutih projekata krećemo odmah kako bismo u što kraćem roku prepoznali pozitivne efekte preduzetih mera.” - ističe Marjana Petronijević



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar