Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačani predali Užičanima titulu Nacionalne prestonice kulture

post-title
Foto: Press služba


Kao što je pre godinu dana 21. marta 2023. godine spektakularno, na Gradskom trgu, otvorena prva srpska Nacionalna prestonica kulture, tako je Čačani na isti dan, spektakularno i zatvaraju, putujući vozom do komšijskog Užica, kome će simbolično predati ovu laskavu titulu.

 

Za godinu dana u okviru manifestacije „Čačanska rodna“, zabeleženo je više od 110 programa, održano 230 različitih događaja, učestvovalo je 6.000 umetnika, od čega je njih 600 iz inostranstva, a Čačak je posetilo skoro 300.000 gostiju iz zemlje i inostranstva. Ovom manifestacijom Čačak je bio regionalni centar kulture, a kako ističu organizatori, na tim temeljima koji su čvrsto postavljeni, samo će se nadograđivati sva buduća kulturna dešavanja u Čačku. Pored mnogobrojnih manifestacija koje su obeležile prošlu godinu, naš grad bogatiji je za Etnografski muzej, parter Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, rekonstruisanu Ulicu cara Dušana, Muzej SPC, Galeriju na Moravi, a uskoro će biti otvoreni i Muzej košarke i budući Trg Nadežde Petrović.

 

Zajedno sa predstavnicima Ministarstva kulture, predstavnici Grada Čačka, javno komunalnih preduzeća i JP "Gradac", kao i čačanskih ustanova kulture, koje su i bile stub Prestonice kulture, ljubičastim vozom, u kome je svirao čuveni Kralj Čačka i u kome su se smenjivali audio efekti koji su podsećali na prošlu „rodnu godinu“ po pitanju kulture, stigli su u Užice. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je na Železničkoj stanici u Užicu, simbolično zasadio sadnicu šljive „čačanska rodna“, poželevši Užičanima da i njihova „ERA KULTURE“ urodi nesvakidašnjim plodom.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar