Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poštuju stare srpske običaje i tradiciju: Ana i Milan proslavili Mladence, mlada domaćica spemila posne kolačiće (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci. Iako u verskom kalendaru ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom, svetkuje se kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak. Medju njima su i Ana i Milan Nikolić kojima su ovo prvi Mladenci i svečano ih obeležavaju.

- Svadbu smo pravili kod kuće po svim starim običajima, bilo je oko 500 ljudi. Današnji praznik takođe ponosno obeležavamo, kako tradicija nalaže. Ipak, u krugu porodice samo sa našim najmilijima, jer je praznik ove godine pao u prvoj nedelji velikog vaskršnjeg posta, rekao je za RINU Milan.

Da sve bude zaista u duhu tradicije, pobrinula se i mlada domaćica Ana koja je ove godine po prvi put spremila kolače, zvane mladenčiće, kojima će poslužiti goste.

- Ovi kolačići su obavezno posni. Prave se od vode, brašna, šečera a kada se ispeku onda se premažu medom. Da ih napravim, naučila me je svekrva, a tako ću i ja u budućnosti to učiti svoju decu. Poštujemo tradiciju i prenosimo je sa kolena na koleno, istakla je Ana.

Na ovaj praznik se ukazuje da supružnici treba da budu verni jedno drugom u zajedničkom životu, baš kao što je Svetih 40 Mučenika bilo verno hrišćanskoj veri i Isusu Hristu.

Prema starim verovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posete svi oni koji su bili gosti na venčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija menjali, danas novovenčane parove obično posećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji.

 RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar