Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vratile se rode usred Srbije: Dugonoge ptice opet svile gnezdo pored vrtića u Mrčajevcima, mališani ih obožavaj

post-title
Foto: RINA


Čačak - Proleće je pre dva dana stiglo kalendarski, ali za mališane iz srpskog sela Mrčajevci ono stiže onda kada se u svoje gnezdo u dimnjaku pored vrtića "Zvončica" usele rode. Ove godine stigle su već sredinom marta, da pripreme svoj novi dom, a mališani su im se kao i uvek veoma obradovali.

- Volimo da ih gledamo kako lete, mnogo su lepe ptice. Naučili smo da se one sele kad dođe zima i vraćaju se na proleće, kaže za RINU jedan od mališana.

Ovi mališani znaju da decu ne donose rode, kao što to kaže jedna poznata pesma, ali nema dileme da iako ih možda ne donose, izuzetno ih vole i svoja gnezda prave često u njihovoj blizini.

- U našem vrtiću sve je više dece i to je ono što nas baš radujem, da li to ima veze sa ovi rodama ili ne, ne znamo. Ovde kod nas se gnezdi jedan par, a mužjak dodje malo ranije da spremi gnezdo za ženku. Prošle godine su u Mrčajevce se vratile čak iz Južne Afrike, dodaju meštani.

Iako su rode karakteristične za sverne delove Srbije, na teritoriji Čačka poslednjih godina kao da su se odomaćile. Osim u Mrčajevce, svake godine vračaju se i u selu Beljina.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar