Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak je u petak bio ekološka prestonica: Održana naučna konferencija o održivom upravljanju vodama

post-title
Foto: Mediaportal


Svetski dan voda obeležava se svakog 22. marta od 1992. godine. Ovogodišnji svetski dan voda bio je pod sloganom "Voda za mir".

 

Da Grad Čačak postavlja nove standarde kada je u pitanju ekologija dokazuje Naučno-interaktivna konferencija pod nazivom "Voda: Globalni izazov - lokalno rešenje" koja je održana upravo u ovom gradu.

 

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Marjana Petronijević koja je organizovala ovu konferenciju ističe da je cilj bio da se na jednom mestu okupe predstavnici najrelevantnijih republičkih, ali i lokalnih institucija, kao i predstavnici biznis sektora, jer se samo zajedničkom sinergijom mogu postići najbolji rezultati kada je u pitanju očuvanje vodnih resursa.

 

Sala Skupštine Grada u kojoj se tražilo mesto više bila je epicentar novih saznanja i neverovatne energije. Panel diskusije su privukle pažnju zbog dubokih analiza izazova u upravljanju vodnim resursima i predstavljanja inovativnih rešenja za njihovo rešavanje.

 

Vodeći stručnjaci poput Dr Nebojše Veljkovića (Agencija za zaštitu životne sredine), Slavimira Stevanovića (Republički hidrometeorološki zavod) i Dr Aksentija Tošića (Zavod za javno zdravlje Čačak) izneli su svoje stručne analize i preporuke, pružajući učesnicima konferencije dragocene uvide i inspiraciju za dalje delovanje. Pored stručnog aspekta, obuhvaćena je tema vodnih resursa iz aspekta privrede, gde su na panelu učestvovali Zoran Barać (JP "Rzav"), Ivan Petrović (JVP "Srbijavode"), Boban Joksić (BBD Group), Uroš Natević ("Superlab) koji su sa prisutnima podelili iskustva s obzirom da u svom poslovanju koriste inovativnu tehnologiju za upravljanje vodama. Konferencija je bila prilika za neformalno povezivanje i razmenu ideja među svim učesnicima kojih je bilo iz svih sektora društva, uključujući i veliki broj mladih. Zaključci konferencije jasno su istakli neophodnost globalnih aktivnosti za spas voda, ali su i jasno pokazali jedinstvenu predanost svih u borbi za očuvanje vodnih resursa za buduće generacije, od Vlade, lokalnih samouprava, privatnog sektora i civilnog društva.

 

Ova konferencija je ne samo postavila nove standarde u organizaciji i sadržaju događaja ovog tipa, kakav se do sada viđao samo u glavnom gradu Srbije, već je i učvrstila veru u moć saradnje i angažovanja u rešavanju najhitnijih izazova našeg vremena.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar