Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na današnji dan pre 25 godina oboren "nevidljivi" F-117A

post-title
Foto: Screenshot


Lovac bombarder F-117A, koji je učestvovao u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije oboren je na današnji dan pre 25 godina u ataru sela Buđanovci, koje se nalazi u sremskom okrugu u Vojvodini.

Tako je srušen mit o neoborivom američkom “nevidljivom” lovcu bombarderu, a letelicu F-117A oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane, koji su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” uspjeli da ga pogode sa zemlje.Avion je pao u atar sela Buđanovaca, pošto je prethodno gađan sa dvie rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A “noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta proletio neprimiećen iračkim nebom, u 39 borbenih misija.
F-117 parts

Avion F-117, konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letelice te namene, u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi”. Predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude “nevidljiv” za sve radarske sisteme.

Američke vlasti su u nekoliko navrata zahtevale od jugoslovenskih organa da se u Sjedinjene Države vrate svi delovi i ostaci lovca bombardera F-117A.Najveći deo ostataka oborenog aviona nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva nadomak Beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Po rečima zaposlenih u ovoj ustanovi u njihovom vlasništvu je 75% ostataka letelice. Takođe, jedan deo krila nalazi se u okviru stalne postavke memorijalne sobe, posvećene herojima 250. raketne brigade, u komandi te jedinice, u Beogradu na Banjici. Nepoznato je, međutim, koliki je broj delova, ali i najmodernije elektronske opreme završio van granica Srbije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar