Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održan prvi lokalni Intersektorski sastanak o predstavljanju modela za rane intervencije za decu sa rizicima i teškoćama u razvoju

post-title
Foto: Press služba


Danas je u Čačku u sali gradskog Veća, održan prvi lokalni intersektorski sastanak u okviru Programa „PRO- Lokalno upravljanje za ljude i prirodu i društvo“, komponenta „Razvijanje i unapređivanje intersektorskih lokalnih usluga za decu i porodice“, uz podršku UNICEF-a. Program je orijentisan na rane intervencije za decu sa rizicima i poteškoćama u razvoju.

U Čačku je projekat počeo pre dve godine. Lokalna samouprava je za njegovu realizaciju obezbedila prostorije u Medicini rada, kao i sredstva za njeno uređenje. Od UNICEF-a bi trebalo uskoro da stigne i nameštaj u prostorije, kada će tu preći tim uključen u projekat, a koji sada funkcioniše u okviru Dečijeg dispanzera, objasnio je zamenik gradonačelnika Vladan Milić, koji je i otvorio današnji sastanak.

Mila Buković Jovanović iz Kancelarije UNICEF-a u Srbiji naglasila je da ova organizacija već dve godine sarađuje sa timom iz Čačka, radi uvođenja inovativnih i savremenih ranih intervencija za decu sa teškoćam u razvoju.

-Čačak je prepoznat kao šampion savremenog i modernog novog pristupa  razvoja za decu sa teškoćam u razvoju, koji ima svoje jedinstvene prednosti, jer potrebe za podrškom identifikuje u najranijem uzrastu i u fokus stavlja jačanje veština i znanja roditelja i odraslih osoba u okruženju deteta, koje je presudno i najviše može da utiče na zdravlje deteta – rekla je Buković Jovanović, ističući da je tendencija da Čačak, u okviru ovog projekta, postane centar Moravičkog okruga.

Jasmina Kandić Šipetić, specijalista kliničke psihologije i koordinator projekta u Čačku objasnila je da stručni tim čine predstavnici Doma zdravlja, predškolskih ustanova i Centra za socijalni rad, a trenutno funkcionišu, kao prošireni vid usluge Razvojnog savetovališta, dok ne pređu u prostorije u Medicini rada.

-Radimo se decom i porodicama, da bi deca što više napredovala. Bilo koje teškoće koje dijagnostikujemo u ranom uzrastu, kada se sa decom radi na pravi način, oni mnogo brže napreduju. Bitno je da su sada uključeni različiti sektori, koleginice iz predškolskih ustanova, Centra za socijalni rad, tako da je u odnosu na klasičan model, ovaj dosta više intersektoran i usmeren na osnaživanje roditelja i rad sa njima, kako bi im se ukazalo kako da rade sa decom, a ideja je da oni funkcionišu u kući ili vrtiću -  objasnila je Kandić Šipetić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar