Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačani potpisali ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti

post-title
Foto: Press služba


Danas je u sali Kulturnog centra 267 građana potpisalo trojne ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti. Za zamenu fasadne stolarije podsticajna sredstva će dobiti 226 građana, za kotao na gas ili pelet sa radijatorima i cevnom mrežom 22 građanina, za ugradnju toplotnih pumpi njih  17.

Nakon potpisivanja trojnih ugovora, planirano je da već od 1. aprila 2024. godine počne izvođenje radova, kao i da oni budu završeni najkasnije do polovine jula ove godine. Ukupna sredstva koja će se ove godine utrošiti na mere energetske sanacije na teritoriji grada Čačka za ovih 267 građana iznose oko 92 miliona dinara, računajući podsticajna sredstva i finansijsko učešće građana.

U budžetu Grada Čačka za 2023. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 29.100.000 dinara za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, termičkog omotača objekta,  postojećeg grejača prostora (kotlova) na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju kotlom na gas ili pelet, zamenom postojećih ili ugradnjom novih radijatora, ugradnjom toplotnih pumpi i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Ministarstvo rudarstva i energegetike opredelilo je sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u visini od 29.100.000 dinara. Ukupno je za ove namene Grad Čačak, u 2023. godini,  raspolagao sa skoro 60 miliona dinara, sa još 29.100.000 dinara, koliko je opredeljeno i iz gradske kase.

Zajedno sa finansijskim sredstvima, koja je dobio od Ministarstva rudarstva i energetike, Grad Čačak je imao najveća finansijska sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije od 131 jedinice lokalne samouprave, koje su dobile finansijsku podršku od MRE.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar