Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiMali: Do kraja godine prosečne plate od 920 do 930 EUR

post-title
Foto: Mediaportal


Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je cilj da do kraja ove godine prosečne plate u Srbiji dostignu 920 do 930 EUR, a do kraja sledeće 1.000 EUR, da bismo 2027. godine došli do zacrtanog cilja od 1.400 EUR prosečnih plata i po 650 EUR prosečnih penzija i minimalne zarade.

Mali je, gostujući na RTS-u, podsetio da su od januara plate u javnom sektoru uvećane za 10%, penzije za 14,8%, dok je minimalna zarada porasla za 17,8%.

- Time smo došli do proseka plata od 818 EUR u Srbiji danas - rekao je Mali.

On je istakao i da danas prosečna penzija iznosi 390 EUR.

Mali je poručio da su u poslednje dve godine penzija kumulativno uvećane 56%, da se inflacija smiruje, i da će u maju iznositi tri plus minus 1,5%, te da su uprkos dosadašnjoj inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu što je dalo rezultate u povećanju životnog standarda.

- Ovo su važni pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru. Ozbiljno se bavimo ekonomskom politikom, što svaki indikator pokazuje - rekao je Siniša Mali.

Ministar je podsetio da se u do 20. marta u Srbiju slilo 1,2 mlrd EUR stranih direktnih investicija i dodao da je prošla godina bila rekordna sa 4,5 milijardi, te da je za Srbiju dobro da nastavi da raste po svim ekonomskim parametrima jer samo to, kako smatra, donosi nastavak razvoja.

- Svaki indikator naše makroekonomske politike raste. To je potvrdio i Međunarodni monetarni fond kao najvažnija i najeminentnija finansijska institucija. Uspeli smo da uprkos svim izazovima pomognemo i privredu i građane uz očuvanje makroekonomske stabilnosti - rekao je Mali.

On je naglasio da je sa MMF-om definisano više reformskih ciljeva koji su važni za kredibilitet i konkurentnost zemlje, te da je jedan od njih promena forme obračuna cene gasa za privredu, što će sniziti cene tog energenta od 1. maja, kako je već najavljeno.

Mali je ponovio da je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prošloj godini rastao 2,5%, premašujući iznos od 69 milijardi evra, svega proizvedenog u zemlji u jednoj godini.

Ocenio je da je Srbija sačuvala stabilnost, te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 48,2%, dok u evrozoni taj indikator iznosi oko 90%.


Mali je dodao i da stopa nezaposlenosti u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine iznosi 9,1%, što je, kako je rekao, istorijski najniži nivo budući da je, kako je rekao, pre 11 godina nezaposlenost iznosila 25,9%, što je značilo da je svaki četvrti građanin bio bez posla.

- Dana se fabrike otvaraju, stopa zaposlenosti nikad nije bila viša imajući u vidu da je zaposleno više od 2,3 miliona građana koji plaćaju poreze i doprinose - naveo je potpredsednik Vlade.

On je ocenio da je to rezultat činjenice da je srpska privreda ojačala i postala otpornija na izazove.

Siniša Mali je rekao i da, uz sve navedeno, nijedna investicija u Srbiji nije zaustavljena, te da nas tek čekaju javna ulaganja u sklopu nedavno predstavljenog projekta "Skok u budućnost – Srbija 2027" i organizacije Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo, 2027. godine.

On je zaključio da je Srbija, sa 453 milijardi dinara na računu u ovom momentu, likvidna i da se raduje svim budućim ekonomskim uspesima koje će, pre svega, doneti Ekspo 2027.

eKapijaKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar