Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poseta pesnika za decu u OŠ „Preljina“

post-title
Foto: OŠ "Preljina"


Povodom obeležavanja Svetskog dana Dečje knjige, u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Vladislav Petković Dis“ ogranizovana je pesnička radionica i promocija pesničkih zbirki poezije „Dan kao naručen za čitanje“ i „Navrh dima iz dimnjaka“ Danka Domanovića. U trajanju od jednog školskog časa učenici 5. i 6. razreda naše škole su imali priliku da se upoznaju sa pesnikom i njegovim stvaralaštvom, postavljaju pitanja i odgovaraju na pitanja pesnika.

Duško Domanović rođen je u Adranima kod Kraljeva. Diplomirao je na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a svoju poeziju i prozu za decu objavljuje u periodici, kao i na internet portalima. Najnoviju knjigu poezije „Dan kao naručen za čitanje“ objavila je izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka.
Ova knjiga nas podseća da je u detinjstvu, ali u ranim tinejdžerskim godinama deca veoma pozitivno reaguju na poeziju, ukoliko su redovno izloženi slušanju ili čitanju poezije. Za njih je to prvenstveno zadovoljstvo, ali ne treba zaboraviti to da dobro utiče na opažanje, obogaćuje rečnik i podstiče razvoj intelekta. Stoga bi čitanje poezije u školi, ali i u porodici trebalo da bude redovna aktivnost koja će svima podizati raspoloženje i od koje će dete imati višestruke koristi.
Čitanje razvija empatiju,socijalnu percepciju i emocionalnu inteligenciju. Pomaže nam da bolje razumijemo ljude,prepoznamo svoja i tuđa emocionalna stanja,čitanje nas čini osjetljivijim na stvari oko sebe. Pored toga,čitanje nam pomaže da uobličimo i bolje izrazimo sopstvene misli i stavove,formulišemo argumente,obrazložimo svoje stanovište i ,ne manje važno,ono je direktno povezano sa sposobnostima pisanja i govora.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar