Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Merenje buke u životnoj sredini na području Čačka

post-title
Foto: Infopress


Zavod za javno zdravlje Čačak sprovodi monitoring buke u životnoj sredini na 16 mernih mesta u pet mernih intervala na svakom mestu:  dva dnevna, jedan večernji i dva noćna intervala.  Pojedinačna merenja buke u životnoj sredini vrše se i na zahtev građana, a na osnovu rešenja inspekcije za zaštitu životne sredine. Prema Uredbi o indikatorima buke granične vrednosti na otovrenom prostoru su za dan i veče od 50 do 65 dB  u zavisnosti od zone, u noćnom periodu od 40 do 55 dB.

,, Ta pojedinačna merenja se vrše u zatvorenim prostorima gde je granična vrednost za zatvoren prostor  u toku dana i večeri 35 dB,  u toku noći 30 dB. Novina u Zakonu je da su  svi privredni subjekti dužni da u roku od tri godine ponove merenje”, rekla je ovlašćeno lice za merenje buke u životnoj sredini, Jelena Milović. 

Zavod za javno zdravlje Čačak je akreditovana organizacija za merenje buke u životnoj sredini i u  Moravičkom okrugu  jedina je ustanova ovlašćena od Ministarstva zaštite životne sredine   za merenje buke.

,, U Čačku se merenje buke vrši i u zonama škola: OŠ ,, Milica Pavlović”, Medicinska škola, u banji Gornja Trepča, a kontrolišu se i raskrsnice, gradska pešačka zona, kružni tok ,, Solid”…Pravni subjekti ( ugostiteljske radnje, objekti proizvodne i uslužne delatnosti… koji u svojom delatnošću koriste mašine i uređaje , a koji predstavljaju potencijalne izvore buke , u obavezi su da izvrše merenja i određivanje nivoa buke u životnoj sredini u cilju zaštite zdravlja stanovništva”, napominje Milojević.

Građani sa kojima smo razgovarali  saglasni su da bi trebalo da se kontroliše buka,  i  da im ne smeta ukoliko su građevinski  radovi u toku. 

Zavod za javno zdravlje Čačak vrši monitoring buke u životnoj sredini od 2011. godine. Od 2014. monitoring buke sprovodi se i u Gornjem Milanovcu, na 10 mernih mesta u pet mernih intervala na svakom mernom mestu. Analize rezultata merenja vidljive su na sajtu ZZJZ Čačak-www.zdravljecacak.org

I
nfopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar