Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Završeno uređenje većeg dela korita Botunje u Baluzi Trnavskoj

post-title
Foto: Press služba


U Mesnoj zajednici Baluga Trnavska, završeno je uređenje korita reke Botunje u dužini od oko 1.600 metara, a radovi su finansirani iz gradskog budžeta sa oko 3,5 miliona dinara, preko Mesne zajednice Baluga Trnavska.

Urađene su obostrane bankine i postavljane armirano – betonske cevi radi proširenja i povećanja propusne moći. 

-Propusti na prelazima prema njivama i parcelama privatnih vlasnika su prošireni i produženi, pa je omogućen veći protok vode i prilaz za savremenu mehanizaciju. Na ovaj način smo u velikoj meri rešili problem izlivanja reke Botunje, a u narednom peridu nas očekuje nastavak radova, kako bismo celom dužinom sredili ovo korito. Ovde su najplodnije poljoprivredne površine, čijim će vlasnicima ovi radovi veoma značiti – rekao je Milan Bojović, direktor JP „Gradac“. On je naglasio da je saradnja sa vlasnicima parcela bila od nemerljivog značaja i da zbog toga zahvaljuje Nenadu Mitroviću, predsedniku MZ Baluga Trnavska.

- Najbitnije je da je postignut dogovor sa vlasnicima parcela za izmeštanje puta i proširenje korita, što je najveći izazov za uređenje vodotokova drugog reda na seoskom području. Ove reke vrlo često nisu ucrtane, nemaju svoju katastarsku parcelu ili su vremenom promenile tok, pa je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa često najveća prepreka. Ukoliko se desi da samo jedan vlasnik ospori izvođenje radova, situacija je vrlo često nerešiva ili je potrebno puno vremena da se reši. Mi smo radi da ovakve probleme rešavamo i u ostalim mesnim zajednicama, ali nam je ta saglasnost meštana često najveći izazov – rekao je Bojović.

Predsednik Mesne zajednice Baluga Trnavska Nenad Mitrović naglasio je da je lokalna samouprava prepoznala višedecenijski problem meštana ovog dela grada.

-Na ovaj način, u velikoj meri će se smanjiti rizik od poplava u ovoj mesnoj zajednici, što je za poljoprivredne proizvođače ovog sela veoma važno i značajno. Prilikom svake veće padavine, Botunja, koja je bujična i veoma brza reka, izlivala se i pravila velike štete u selu Baluga, a sad je taj problem napokon rešen – rekao je Mitrović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar