Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiNovi gasni kotlovi za 16 čačanskih domaćinstava

post-title
Foto: GZS


Čačak - Po prejektu smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta „Čist vazduh – pravo i potreba” danas su dodeljeno 16 ugovora za nove kotlove na gasne instalacije, što je potpuno prihvatljivo gorivo, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Ukupna vrednost projekta je 10 miliona dinara i finansiran je iz sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine, 8 miliona dok je grad Čačak izdvojio 2 miliona zato što su individualna ložišta najveći zagađivači u gradu. Ovo je prva podela dok će još 30 ugovora u narednim danima biti predato. Radi se o kotlovima od 25 i 30 kilovata snage”, kazao je Todorović dodajući da će se raspisati javni poziv za još 15 miliona dinara, za kotlove na pelet. Sredstva za ove namene je opredelila Vlada RS u iznosu od 11 miliona preko Ministarstva dok će 3,5 miliona biti izdvojeno iz budžeta grada Čačka.

Milan Radojević iz Čačka rešio je da uvede gas, a u međuvremenu je čuo da postoje subvencije za dodelu gasnih kotlova. „Nisam očekiva da ću dobiti, očekivao sam veliku konkurenciju, ali za svaki slučaj sam prikupio dokumentaciju i predao. Već duže vremena imam kotao na čvrsto gorivo. Neću govoriti o ekološkim aspektima, ali i dovlačenju drva i uglja, rešio sam da sa time prekinem i da pojednostavim. Grejanje na gas je u ovom vremenu prihvatljivo u poređenju sa čvrstim gorivom. Ova subvencija mi daleko olakšava investiciju koja baš nije mala”, kazao je Radojević.

Pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević je apelovala na sve naše sugrađane da budu aktivni i učestvuju na konkursima, ukoliko za to ispunjavaju uslove, jer, kako je istakla, na ovaj način se doprinosi poboljšanju kvaliteta vazdiuha u našem gradu, što je briga i građana i lokalne vlasti.

Od 25 prijava koje su dospele tokom prvog javnog poziva, njih 16 je ispunilo uslove za bodovanje. Nakon preliminarne rang liste, doneto je konačno rešenje o dodeli 16 kotlova za korisnike koji su ispunili sve uslove javnim pozivom, dok je njih osam odbijeno.

GZSKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar