Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi gasni kotlovi za 16 čačanskih domaćinstava

post-title
Foto: GZS


Čačak - Po prejektu smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta „Čist vazduh – pravo i potreba” danas su dodeljeno 16 ugovora za nove kotlove na gasne instalacije, što je potpuno prihvatljivo gorivo, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Ukupna vrednost projekta je 10 miliona dinara i finansiran je iz sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine, 8 miliona dok je grad Čačak izdvojio 2 miliona zato što su individualna ložišta najveći zagađivači u gradu. Ovo je prva podela dok će još 30 ugovora u narednim danima biti predato. Radi se o kotlovima od 25 i 30 kilovata snage”, kazao je Todorović dodajući da će se raspisati javni poziv za još 15 miliona dinara, za kotlove na pelet. Sredstva za ove namene je opredelila Vlada RS u iznosu od 11 miliona preko Ministarstva dok će 3,5 miliona biti izdvojeno iz budžeta grada Čačka.

Milan Radojević iz Čačka rešio je da uvede gas, a u međuvremenu je čuo da postoje subvencije za dodelu gasnih kotlova. „Nisam očekiva da ću dobiti, očekivao sam veliku konkurenciju, ali za svaki slučaj sam prikupio dokumentaciju i predao. Već duže vremena imam kotao na čvrsto gorivo. Neću govoriti o ekološkim aspektima, ali i dovlačenju drva i uglja, rešio sam da sa time prekinem i da pojednostavim. Grejanje na gas je u ovom vremenu prihvatljivo u poređenju sa čvrstim gorivom. Ova subvencija mi daleko olakšava investiciju koja baš nije mala”, kazao je Radojević.

Pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević je apelovala na sve naše sugrađane da budu aktivni i učestvuju na konkursima, ukoliko za to ispunjavaju uslove, jer, kako je istakla, na ovaj način se doprinosi poboljšanju kvaliteta vazdiuha u našem gradu, što je briga i građana i lokalne vlasti.

Od 25 prijava koje su dospele tokom prvog javnog poziva, njih 16 je ispunilo uslove za bodovanje. Nakon preliminarne rang liste, doneto je konačno rešenje o dodeli 16 kotlova za korisnike koji su ispunili sve uslove javnim pozivom, dok je njih osam odbijeno.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar