Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala u Ivanjici prvi ovogodišnji Forum poslodavaca u Moravičkom okrugu

post-title
Foto: Infopress


Forumi poslodavaca imaju za cilj uspostavljanje neposrednog  i tematski definisanog  kontakta  sa poslodavcima  u cilju informisanja o merama  aktivne politike zapošljavanja i uslugama  Nacionalne službe,  promocije javnih poziva   NSZ  za ovu godinu, ispitivanje tekućih i budućih potreba  poslodavac za  zapošljavanjem. Jedan od ciljeva  je i promovisanje  značaja  zapošjavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva  i razvijanja partnerstva, saradnje i invativnosti na tržištu rada. Forumi su takodje i prilika za trazmatranje  ražičitih aktuelnih tema  na nacionalnom i lokalnom tržištu rada.

„Osnovni cilj je da se poslodavci iz privatnog sektora upoznaju sa subvencijama koje odobrava Nacionalna služba za zapoljavanje. NSZ raspislaje ove godine 12 javnih poziva, od kojih se 10 odnosi na privatne poslodavce. Ono što najviše interesuje poslodavce je zapošljavanje teže zapošljivih kategorija i konkursi su otvoreni do ispunjenje kvote, zatim za obavljanje stručne prakse, za obuke za potrebe  poslodavaca”, ističe Saša Obradović direktor NSZ, filijale u Čačku.

  Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Ivanjica postoji više od 20 godina i ima za cilj unapredjenje položaja i  poboljšanja  kvaliteta života osoba sa invaliditeotm.Uspešno saradjuje sa NSZ u realizaciji odredjenih mera aktivne politike zapoljavanja. U okviru javnih radova Udruženje upošljava teže zapošljive kategorije, osobe sa invaliditetom.

“Uzimajući  u obzir njihove preostale sposobnosti i poštujući njihove afinitete biramo pozicije kako bismo ih uključili u radni proces, bilo da se radi o pomoćnim radnicima ili je u pitanju rad na mašinama ili razboju.  Teže zapošljivim licima se pruža mogućnost  da se uključe u radni proces i ostvare odredjena sredstva što pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje, jačaanje samopoštovanja i smanjenje društvene izolacije. Program javnih radova ima značaj i za naše Udruženje jer je poznao da se zalaže za unapredjenje položaja i poboljšanje  kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Jedan od naših ciljeva je povećanje stepena njihove vidljivosti u društvenoj zajednici i osposobljavanje za svakodnevne živote, pa možemo reći da je program javnih radova u direktnoj korelaciji sa ostvarivanjem ciljeva naše organizacije”, pojašnjava  Ivana Mićić defektolog u Udruženju za pomoć MNRO Ivanjica.   

Opština Ivanjica svake godine izdvaja sredstva iz budžeta za mere aktivne politike zapošljavanja. 

“U 2024. biće izdvojeno 3 miliona dinara, a isti iznos opredeliće i Nacionalna služba za zapošljavanje. Prioritet će, kao i do sada, imati osetljive i teže zapošljive kategorije stanovništva”, kaže Vladimir Bojanović predsednik Skupštine opštine Ivanjica.

Na evidenciji NSZ filijale u Čačku, u  Morvičkom okrugu je 7700 nezaposlenih, u Ivanjici  je na evidenciji 2 700, u Čačku 3 400 u Gornjem Milanovcu  840 i u Guči 750 nezaposlenih.  Naredni Forum poslodavaca biće održan u četvrtak 25. aprila  u Čačku. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar