Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pišemo danas istoriju, Vučić: Istorijski značajna poseta predsednika Kine

post-title
Foto: Screenshot


Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping pozdravili su danas sa terase Palate Srbija građane koju se okupili na platou, u znak čeličnog prijateljstva dve zemlje i dva naroda.

Nakon svečanog dočeka, priređenog za predsednika Si Đinpinga – 10 počasnih plotuna, intoniranja himni i smotre počasne garde, dvojica državnika uputila su se ka severnoj terasi Palate ispred koje ih je dočekalo više desetina hiljada građana, piše Tanjug.rs.

Predsednika NR Kine i njegovu suprugu Peng Lijuen na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom i članovi Vlade Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i delegacija koja ima oko 400 članova.

Si Đinping je stigao u Srbiju sinoć iz Francuske gde je boravio u okviru prve posete Evropi nakon pet godina, a iz Beograda će danas otputovati u Mađarsku.

U znak dobrodošlice širom grada, a posebno na trasi kojom prolazi predsednik NR Kine okačene su zastave Kine, a na bilbordima su ispisane poruke dobrodošlice.

Tokom posete biće potpisano 30 međudržavnih sporazuma.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas obraćajući se građanima sa terase Palate Srbije, zajedno sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da je to veliki i čelični prijatelj Srbije i da danas ispisujemo istoriju i budućnost, jer je reč o istorijski značajnoj poseti Sija Srbiji.

„Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite našeg prijatelja velikog, čeličnog prijatelja Srbije Si Đinpinga.

Ja sam mu rekao da će kao lider velike sile svuda naići na poštovanje, ali da na takvo poštovanje i ljubav nigde neće naići kao u našoj Srbiji“, rekao je Vučić.

Istakao je da je ovo istorijski značajna poseta Sija.

„Pišemo danas istoriju iako to mnogim ne izgleda tako.

Za samo nekoliko godina svi ćemo se sećati ovog dana i da smo pisali danas budućnost“, rekao je Vučić.

Istakao je da će samo ugovor o slobodnoj trgovini doneti našim poljoprivrednicima sigurnost i da će krenuti izvoz goveđeg mesa, kao i od 1. jula potpuno slobodan izvoz jabuka, šljive, borovnice i mnogih drugi proizvoda, rakije i vina na ogromno kinesko tržište.

Vučić je dodao da su tarife za druge zemlje između 38 i 62 odsto dok za nas iz Srbije neće biti tarifa.

To je velika prednost i puno znači za našu zemlju, dodao je Vučić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar