Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



GrO SNS Čačak: Čačak je grad sa rekordno niskom stopom nezaposlenosti i preporođenom privredom

post-title
Foto: Mediaportal


Saoštenje Gradskog odbora SNS u Čačku prenosimo u celosti:

"Prethodnih dana čačanska javnost imala je priliku da čuje još jednu bezočnu laž predstavnika čačanske opozicije kako lokalna samouprava ne pomaže domaću privredu. I to od osobe koja je, preko noći, od montera toplotnih instalacija avanzovala u diplomiranog ekonomistu. Izgleda da takvima nije dovoljan pokazatelj to što Čačak beleži rekordno nisku nezaposlenost, koja trenutno iznosi 5,16 odsto. Da podsetimo, 2014. godine u Čačku je bilo 28.278 zaposlenih, a danas ih je 39.161. Pitamo se gde se sav taj narod uhlebio, ako domaća privreda propada, kao što izgovoriše i ostaše živi razni politikanti.

Pored toga što gradonačelnik Milun Todorović održava redovne sastanke sa udruženjima privrednika, na kojima se definišu problemi i donose konkretna rešenja, privrednici od 2016. godine imaju svog predstavnika kao člana Gradskog veća, zaduženog za privredu, što je očigledno neupućenim pojedincima u opoziciji novost „stara“ osam godina.

Da Čačak osluškuje potrebe svojih privrednika, najbolje govori podatak da je, nakon više sastanaka sa domaćim privrednicima i na njihovu inicijativu, uz ogromno zalaganje gradonačelnika Todorovića, 2019. godine pušten u avio saobraćaj Aerodrom „Morava“, kao treći civilni aerodrom u Srbiji, sa kojeg avioni lete za Istanbul, Solun i Tivat, a uskoro će biti izgrađena i nova pista i kargo centar, što će omogućiti više letova.

U Čačku je, da podsetimo, formiran Start ap centar, kao instrument podrške mladim i obrazovanim ljudima iz našeg grada, koji žele da započnu i razvijaju sopstveni biznis. Otvoren je Naučno tehnološki park Čačak, kao četvrti u Srbiji, a 6.000 kvadrata poslovnog prostora na raspolaganju je lokalnim i regionalnim inovativnim tehnološko-razvojnim i startap kompanijama. Ove godine zbog velikog interesovanja i proširenja kapaciteta za domaće privrednike, gradimo novi objekat NTP od 12.000 kvadrata uz ulaganje države i grada oko 22 miliona evra.

Značajna podrška čačanskoj privredi data je kroz formiranje Poslovne zone Konjevići kroz osnivanje novih i razvoj postojećih domaćih kompanija. Čačak je prvi grad u Srbiji, koji je na inicijativu domaćih privrednika dobio dualni studijski program na Fakultetu tehničkih nauka, a od 2017. godine program dualnog obrazovanja se sprovodi u Mašinsko-saobraćajnoj školi u oblasti tekstilstva uz saradnju sa kompanijama „P...S...Fashion“ i „TIFFANY Production“, uz mogućnost stipendiranja učenika na daljim studijama od strane kompanija i grada Čačka.

U prethodnim godinama urađen je Plan generalne regulacije za naseljeno mesto Preljina, Plan detaljne regulacije za planirani aerodrom Preljina, Plan detaljne regulacije „Industrijska zona – Konjevići“, izmene i dopune plana generalne regulacije „Industrijska zona kompleksi bolnice i kasarne u Čačku, dopuna dela plana generalne regulacije Atenica – Kulinovci.

Ovo su samo neke od mera koje lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Todorovićem sprovodi za pomoć domaćoj privredi. Naši privrednici znaju da su vrata našeg gradonačelnika za njih uvek otvorena i nije se još dogodilo da se neko obratio za pomoć, a da je nije dobio, u okviru zakonskih mogućnosti i nadležnosti lokalne samouprave.

I da zaključimo: Čačak je danas privredno preporođen i reindustrijalizovan grad u kojem posao praktično nema samo onaj ko ne želi da ga nađe. Period devastacije fabrika i industrijskih postrojenja od 1990. do 2016. je iza nas, već osam godina punom snagom grabimo napred. Ono što bi u narednom periodu moglo predstavljati naš realan strateški problem je nedostatak radne snage. To je tema na koju ćemo ozbiljno staviti akcenat u narednom četvorogodišnjem mandatu."



Komentari

Grad Čačak je sa rekordno niskom stopom nezaposlenosti, Čačak je danas privredno preporođen grad zahvaljujući gradonačelniku grada Čačka

Jasmina Matović

12.05.2024 17:59



Cacak je doziveo pravi preporod a tek nas cekaja zasvrsetak Moravskog koridora koji donosi mnoge investicije.

Vojo

11.05.2024 18:18



Rezultati se vide i zato je ova vlast zaslužila da nastavi da vodi grad Čačak.

Aki

11.05.2024 17:29


Ostavite komentar