Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiRok za predaju izbornih lista za lokalne izbore ističe u ponoć

post-title
Foto: Mediaportal


Rok za predaju izbornih lista za izbore koji se održavaju 2. juna za Skupštinu grada Beograda, 14 gradova kao i 74 lokalne samouprave ističe u ponoć.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izborna lista podnosi se neposredno izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana glasanja.

 

Izborna komisija utvrđuje zbirnu izbornu listu i objavljuje je na veb-prezentaciji najkasnije 15 dana pre dana glasanja.

 

Birački spisak biće zaključen takođe 15 dana pre održavanja izbora, kada će se utvrditi ukupan broj birača u svakoj od lokalnih samouprava koji imaju biračko pravo i koji mogu da glasaju.

 

Konačan broj birača biće utvrđen tri dana pre održavanja izbora do kada su moguće izmene preko resornog ministarstva.

 

Prema dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je usvojila Skupština Srbije, birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

 

Kako je utvrđeno rokovnikom za sprovođenje izbornih radnji, 17. maj je rok kada treba da se utvrde i objave zbirne izborne liste, a tada treba da se zaključe i birački spiskovi.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar