Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiNepravilno sedenje i nepravilna ishrana - sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - U poslednje vreme beleži se veliki broj mališana, koji zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja, pati od deformiteta kičmenog stuba, što značajno utiče na njihov dalji rast i razvoj. Jedini način da se ovi zdravstveni problemi na vreme reše jesu adekvatne vežbe i fizička aktivnost.

- Nakon zagrevanja i istezanja, rade se vežbe jačanja i istezanja leđne muskulature, posle kojih se vrši istezanje skraćenih i jačanje oslabljene muskulature kako bi se izvršila korekcija kičme”, rekao je Aleksandar Krstović, fizioterapeut u specijalističkoj ordinaciji u Ovčar Banji.

https://www.rina.rs/admin/files/1715595050aleksandar-krstovic-rina.jpg

On je naglasio da se kriva kičma vidi najčešće prilikom određenih testova kao što je kada dete stoji i previje se napred, tada se, kako je istakao vidi asimetrija lopatica.

- U većim stepenima se čak vidi da je jedno rame spuštenije. Deca se najčešće javljaju nakon određenih sistematskih pregleda. Pored ovih vežbi, i plivanje je odlično za korekciju krive kičme kod dece”, kazao je fizioterapeut.

Da je sve je više dece, mladih i odraslih koji se susreću sa problemom deformiteta kičmenog stuba potvrjduje i doktor Svetomir Aleksić.

- Mi ovde imamo sve generacije onih koji imaju degenerativne promene nastalih zbog deformiteta, zbog skolioza i drugih stanja. U našoj ordinaciji ” u Ovčar Banji koristimo procedure kao uvodne da bi iza toga, posle jednog toplog pakovanja primenili adekvatan način kinezi terapiju kod pacijenata sa tim problemima”, rekao je dr Aleksić.

https://www.rina.rs/admin/files/1715595076svetomir-aleksic-rina.jpg

Doktor je poučen dugogodišnjim iskustvom pojasnio zbog čega najčešće dolazi do deformiteta kičmenog stuba.

- Javlja se, zbog neadekvatnog života, takođe zbog neadekvatnog načina ishrane. Deci treba prezentirati, uglavnom, što više povrća, a što manje koncentrovane hrane, a sve je koncentrovana hrana, izuzev voća i povrća. Mališane treba izvesti iz zatvorenog prostora, da budu na suncu . To su znale i govorile naše bake mladima da iznesu dete na sunce da nema krive kosti, a mi danas, na žalost detetu dajemo mobilne telefone. Takođe, savet da u školi torbe deci budu što lakše, do nekih četri kilograma, ne više”, zaključio je dr Aleksić.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar