Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac dobija šetalište kraj Despotovice

post-title
Foto: Press služba


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović posetio je danas opštinu Gornji Milanovac. Tema razgovora sa predsednikom opštine gospodinom Dejanom Kovačevićem, bila su agrarna ulaganja u razvoju poljoprivrede, ali se govorilo i o veoma značajnom projektu za opštinu Gornji Milanovac, a to je uređenje rečnog korita reke Despotovice kao i izgradnja šetališta.

-Danas sam prezentovao gospodinu ministru sve ono što radi opština Gornji Milanovac i koliki je agrarni budžet za ovu godinu. Ponosno mogu reći da je opština Gornji Milanovac izdvojila 72 miliona dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, što je rekordan budžet opštine Gornji Milanovac. Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio informaciju da su 33 traktora kupljena uz pomoć subvencija, delom iz sredstava opštine Gornji Milanovac. Ove godine podsticaj iz lokalnog budžeta za kupovinu traktora je 800.000 dinara i nikada više mašina u jednoj godini nije kupljeno. Ono o čemu smo drugo razgovarali jeste projekat uređenja korita reke Despotovice sa pešačkim stazama. Mi smo iz lokalnog budžeta za projektnu dokumentaciju platili 5 miliona dinara i imamo sve potrebne dozvole, tako da možemo odmah krenuti u realizaciju. Moje veliko zadovoljstvo je kada sam čuo da je premijer gospodin Miloš Vučević uvrstio projekat reke Despotovice u svoj ekspoze i znao sam da smo na pola puta da ovaj projekat u narednim godinama realizujemo. Ministar se složio da ovo je vrlo važan projekat za našu opštinu, prevashodno da bi sprečili poplave. Glavnu stvar koju ćemo uraditi su dve retenzione brane, jedna kod kompanije „Metalac“, druga kod kompanije „Foka“ i one će u suštini taj prvi poplavni talas sprečiti. Ovim projektom dobićemo i uređene pešačke i biciklističke staze kraj same reke. Dobićemo jedan izuzetno kvalitetan sadržaj i čini mi se prvi put uređenu pešačku zonu u dužini od 5,5 kilometara kroz grad-rekao je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac.

Kovačević je dodao da je vrednost projekta blizu 750 miliona dinara i da je to veliki novac za opštinu Gornji Milanovac da sve samostalno finansira. Realizacija projekta će najverovatnije biti započeta ove godine.

-Zadovoljstvo mi je što mogu da naglasim da Gornji Milanovac spada u red opština u Srbiji koje imaju, u odnosu na svoj ukupan budžet, najveća izdvajanja za poljoprivredu. Agrarni budžet je veoma značajna stavka u budžetu opštine Gornji Milanovac i to je samo još jedan dokaz da o našem poljoprivrednicima vode računa i država ali i lokalne samouprave. Bez adekvatne pomoći države, preko različitih vrsta subvencija, odnosno podsticaja i premija i naravno bez pomoći lokalnih samouprava našim poljoprivrednim proizvođačima bi bilo mnogo teže na globalnom tržištu. – izjavio je ministar Aleksandar Martinović.

Cilj Vlade Republike Srbije jeste da oživi naša sela i da zadrži ljude u seoskim sredinama obezbeđujući im što bolje uslove za život, odnosno iste ili slične uslove kao što imaju ljudi u gradu, naglasio je Martinović. Jedan od planova jeste da do kraja 2025.godine cela teritorija Srbije bude pokrivena širokopojasnim internetom, što znači da svaki deo naše zemlje ima odličan protok interneta.

-Ono što takođe želim da naglasim jeste da će Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede finansirati projekat uređenja korita reke Despotovice. Despotovica je jako važna za Gornji Milanovac zato što se ova varaš nekad i zvala Despotovica, a zatim je Ukazom Kneza Miloša 1859. godine varoš dobila ime Gornji Milanovac, tako da i iz tih istorijskih razloga imamo obavezu da uredimo korito reke Despotovice, ali iz jednog drugog važnog razloga, to je da ulepšamo Gornji Milanovac kako bi bio još atraktivniji za život – rekao je Martinović.

Što se tiče realizacije projekta ministar Martinović ističe:

-Nisam siguran da ćemo celokupan iznos sredstava da obezbedimo u ovoj godini, ali ćemo gledati da idemo na fazno finansiranje i da ovaj projekat, ako je ikako moguće, započenemo u ovoj godini i da ga završimo ili sledeće godine ili najkasnije 2026. godine – zaključio je ministar.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar