Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dveri Čačak: Obnoviti PIK Čačak na moderan način

post-title
Foto: RINA


Čačak - Grad Čačak je u proteklim decenijama izgubio mnoge važne privredne kapacitete u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije: od PIK-a Čačak pa do bankarskih sistema koji su podržavali lokalnu poljoprivredu i agroindustriju, navodi se u saopštenju Dveri.

„Zato Dveri smatraju da grad Čačak mora da osnuje poljoprivredno-prerađivački sistem bez koga nema obnove čačanske poljoprivrede i sela. Novi PIK Čačak, organizovan na moderan način i uz sposoban menadžment koji bi bio dobro plaćen, imao bi zadatak da otkupljuje poljoprivredne proizvode od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava, organizuje prerađivačke pogone po selima i ima svoju prodajnu mrežu. Za seljake to bi značilo siguran otkup i garantovane cene, dobili bismo nove lokalne čačanske brendove i trgovinu sa lokalnim proizvodima, što bi zaokružilo kompletan lanac od naše njive do naše trpeze. Dobru zamisao i početak u ovom pravcu vidimo u projektu „Moravski market”, koji zaslužuje mnogo veću podršku lokalne samouprave nego što je to bio slučaj do sada. Novi PIK Čačak treba uvezati sa Poljoprivrednom stručnom službom i gradskom upravom za lokalni ekonomski razvoj u jedan sistem kroz koji bi sve bilo planirano i realizovano: od rejonizacije lokalne poljoprivrede, provere kvaliteta zemljišta, besplatnih agronomskih saveta, subvencija, kreditiranja, sertifikacije, geografskog porekla, uštede troškova za nabavku mehanizacije i repromaterijala, do organske poljoprivredne proizvodnje i akreditovanih laboratorija za proveru kvaliteta.
To sve podrazumeva i mnogo veći procenat u gradskom budžetu za poljoprivredu, kao i mnogo ozbiljniji stručni kadar u gradskim upravama koji bi se posvetio novom PIK-u Čačak kroz poseban Centar za razvoj sela i poljoprivrede. Dodatak na sve ovo bilo bi otvaranje više mikro-pijaca u gradu (Atenica, Ljubić, Avenija...), kao i u velikim seoskim centrima (Trbušani, Preljina, Mrčajevci, Zablaće...), sa potrebnim parking prostorom i uređenim pijačnim tezgama i mokrim čvorom, što bi takođe funkcionisalo kroz sistem novog PIK-a Čačak. Da bi ovaj projekat uspeo, od posebnog značaja bi bilo da državne i lokalne institucije, kao što su škole i narodna kuhinja, otkupljuju proizvode sa našeg lokalnog područja, kao i da se otvori veliki supermarket čačanskih brendova na autoputu”, kažu Dveri u saopštenju.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar