Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiMraz i sneg obrali su je pre radnika: Rod maline u ivanjičkim malinjacima ove godine biće manji od 40 do čak 70 odsto, voćare može spasiti samo dobra otkupna cena

post-title
Foto: RINA


Ivanjica - Berba malina počinje za manje od mesec dana, ali kako kažu proizvođači ove sezone rod je podbacio uprkos činjenici da su primenjene sve neophodne agrotehničke mere. U ivanjičkim - malinjacima je, prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića, rod manji od 40 do 70 odsto manji.

- Zbog mraza koji se desio u aprilu i jakog vetra došlo je do smrzavanja samog ploda i problem je nastao što smo već prvo, i polovinu drugog branja već tad završili. Ove godine očekujemo mnogo manji rod maline zato očekujemo neku cenu od 400 dinara sa tendencijom rasta ka gore. Jer je situacija veoma složena i to nije samo ovde u Ivanjici već u celoj Srbiji. Možda sa jesenjim malinama, kao što je polka i enrosadira neće biti situacija kao sto je sa vilametom, fertodijem i drugim koji se beru od 5. juna”, rekao je Radović za RINU.

Dragojle Jovančić penzioner iz Ivanjice ima pod malinom 30 ari i očekivao je rod 45 do 50 tovara, ali po svemu sudeći zbog nepovoljnih vremenskih uslova to će ove sezone biti daleko manje.

- Imam posebno fertodi, a posebno vilamet koji mi je skoro propao, ako ove godine budem imao i 1 000 kilograma biću zadovoljann. Ako nas država ne obezbedi sa cenom, mi smo poljoprivrednici propali”, kaže Dragojle koji očekuje da cena ove godine bude od 350 do 400 dinara jer to jedino može da nas izvuče da pokrijem troškove.

Malinari ističu da sledeće sedmice očekuju sastanke sa ministrom poljoprivrede, ako i drugim nadležnim institucijama.

Ministar poljoprivrede u nedavnoj poseti Arilju istakao je da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je potvrdio, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji.

- Ono što je svake godine aktuelno kada je reč o malini to je otkupna cena odnosno poslovni odnos između prizvođača u primarnoj proizvodnji i otkupljivača, odnosno hladnjačara. Ministarstvo poljorpivrede, šumarstva i vodoprivrede će se zaista potruditi da uspostavi jednu liniju dijaloga između ministarstva, malinara i otkupljivača i potrudićemo se da u sve to uključimo i Privrednu komoru Srbije kao bismo pronašli najbolje moguće rešenje, tako da niko ne bude oštećen”, kazao je ministar Martinović.

 Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar