Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Miroslavljevo jevanđelje i Knjiga kumstava Karađorđevića: Otvoren prvi Pravoslavni muzej u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, veoma retki eksponati čine jedinstvenu postavku (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

-Ono što bih posebno izdvojio svakako su tri rukopisna jevanđelja, veoma stara i veoma važna nastala u 16. veku, kao i primerak Miroslavljevog jevandjelja koji je odštampao kralj Karađorđević u 300 primeraka u Beču, ali je tih primeraka ostalo samo osam i jedan se nalazi kod nas. Takođe tu su i jako retki predmeti služavnik i drugi koji svedoče o održanju pravoslvane vere i obnovi crkve i nakon teških vremena. Takođe, jedan poseban primerak koji se nalazi samo kod nas jeste knjiga kumstava Karađorđevića. Oni su kumovali širom Jugoslavije pravoslavnoj i katoličkoj deci, a čak i šišanjem kose muslimanskoj deci. Ovaj muzej je naše zajedničko delo za ponos i dugujemo zahvalnost svima koji su pomogli da se ova naša zamisao ostvari, rekao je za RINU Slobodan Jakovljević ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

Otvranju Pravoslavnog muzeja u Čačku prisustvovao je i minsitar kulture u Vladi Srbije, Nikola Selaković, koji je istakao da Čačak doživljava ne samo ekonosmki, već i kulturni preporod.

- Zadovoljstvo mi je što sam u Čačku, u parohisjkom domu gde je otvoren zaista poseban muzej od velikog značaja za srpski narod i pravoslvanu veru. Ovo je fantastična izložba i postavka koja govori o obnovi i unapređenju srpske vere, govori o obnovi srpske države i državnosti. Eksponati koji se ovde mogu videti su prava retkost i zaista mi je drago što je Čačak još jednom pokazao da jeste zaista i grad kulture i grad duhovnosti. Podrška ministarta u realizaciji značajnih projekata svakako neće izostati, naglasio je Selaković.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da će lokalna samouprava takođe kao i do sada podržati svaku dobru ideju, ideju koja neguje prave i zdrave vrednosti, ali i dodao da će uvek mati i finansisjku pomoć grada za takve projekte. Budzetska sredstva koja se izdvajaju za kuluru u ovoj godini su ista kao prethodne, iako Čačak više nije prestonica kuture, već je to za 2024. grad Užice.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar