Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiProslava desetog izdanja DUK festivala: Ove subote žurka u Čačku

post-title
Foto: Matija Borbelj


U subotu 8. juna na košarkaškim terenima kod Borčeve hale, u okviru jubilarnog desetog izdanja DUK festivala, u 19 časova održaće se muzički događaj na kom će nastupiti dinamičan niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ i grafiti umetnik Fokus.

Stereo Banana čine Marko Anđelković Naopak i Nemanja Nedeljković Nemus - oni su rodonačelnici novog žanra u muzici zvanog kungfuzija. Kroz tri albuma iza sebe: „Šijemo sambu”, „Munje Nebjeske” i poslednjeg „Niške strasti” pomerili su granice žanra i osvojili brojne nagrade, kao i pažnju publike. Poslednji album istakao se kroz singlove „Hare hare” i „Krindž”. Ova svojevrsna muzička senzacija, koja već više od decenije nastupa na velikim i malim binama širom regiona, na ovogodišnji DUK festival stižu na krlima uspeha svog poslednjeg hita „Vikend", čiji video potpisuje legendarni Zonjo iz crnogorskiog sastava „The Books of Knjige”.

Spejs Noksi predstavlja jednu od najzanimljivijih pojava na domaćoj alternativnoj muzičkoj sceni na kojoj je sve prisutniji u poslednje vreme. U svojoj muzici, koja je najbliža hip-hopu, spaja elemente različitih žanrova - pre svega elektronike i gitarske muzike. Objavio je dva solo albuma - „Subliminal" (2018) i „Kuća Zabave" (2022), kao i mikstejp sa Zicer Inc. ekipom, „Najbolji svet" (2019). Njegov poslednji solo album „Kuća Zabave" predstavlja pečat "raprave", koji je izdao za sopstvenu etiketu "Fun House". Takođe je i srpski predstavnik internacionalnog pokreta ''RAPRAVE''.

Na sceni će se pored njih naći i Fokus, producent, di-džej i graffiti umetnik iz Zaječara. Na sceni je aktivan dve decenije, a njegov opus žanrovski varira od tropical bass-a, preko dub-a i jungle-a, do hip-hopa i drum’n’bass-a. Iza sebe ima 6 LP i preko 30 EP izdanja, objavljenih za više od 20 svetskih izdavačkih kuća. Osnivač je i stalni član zajednice Mahala bounce! koja se bavi alternativnim izdavaštvom i organizacijom događaja.

DUK festival predstavlja najznačajniju muralsku manifestaciju u zemlji i ovom delu Evrope, a ove godine je počeo 3. juna, i trajaće do 9. juna. Čak 18 muralista iz Srbije, Balkana i sveta okupilo se u ovom gradu oslikavajući fasade ovog grada i time obogaćujući već postojeću “galeriju na otvorenom” koja je dostupna svim stanovnicima i posetiocima.

Ulaz na muzički događaj DUK festivala u subotu 8. juna je besplatan, a festival su podržali  Grad Čačak, Sportski centar Mladosti iz Čačka, EU-Japan Fest, Montana Cans, Beowallz, Ramix, Benzinska stanica Leonardo i Centar E8.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar