Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Muralisti iz raznih krajeva sveta oslikali više od 20 murala u Čačku

post-title
Foto: Jovan Zornić


DUK, jedan od najvećih festivala murala u ovom delu Europe, nedavno je završen. Muralisti iz raznih krajeva sveta, od Indonezije, do Švedske i Nemačke, okupili su se u Čačku i oslikali više od 20 murala. Time su obogatili već postojeću “galeriju na otvorenom” koja je dostupna svim stanovnicima i posetiocima.

Ekipa DUK festivala ugostila je međunarodno priznate muraliste i muralistkinje kao što su Suiko iz Japana, HRVB i Vidam iz Nemačke, Lonac i Lunar iz Hrvatske, Yessiow iz Indonezije, Delicious Brains iz Švedske, kao i talente iz Srbije Wupera, Dulaita, Junka, Hellgu, Marv i Mijalka. Svoje murale oslikali su i Peace iz Italije, Dom Ramsy iz Švajcarske, te predstavnici sarajevskog Fasada festivala - Jeron, Ksae, Aruba i Taine.

U okviru DUK-a, u subotu 8. juna održao se i besplatan muzički događaj na košarkaškim terenima kod Borčeve hale. Na ovoj žurci nastupili su dinamični niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ Fokus.

Takođe, delegacija Ambasade Republike Indonezije posetila je DUK, tačnije Osnovnu školu „Tanasko Rajić”, čiju fasadu je oslikavala indonežanska umetnica Yessiow. Delegaciju su predvodili Gospodin Malvino Michiels, prvi sekretar i šef Sektora za medije, kulturu i društvena pitanja i Gospodin Ali Wibowo Laksono, prvi sekretar i šef Sektora za protokol i konzularne poslove.

DUK festival ima ogromnu važnost za Čačak, jer transformiše gradske fasade u impresivne umetničke kompozicije, čineći grad dinamičnijim i živopisnijim mestom za život. Takođe, doprinosi i sveobuhvatnoj decentralizaciji kulture i umetnosti kod nas, dajući pozitivan primer i inspiraciju drugim organizacijama. Pored doprinosa razvoju Čačka kao turističke destinacije, festival podstiče lokalnu zajednicu na aktivno učešće u kulturnim događanjima. Takođe, DUK festival omogućava lokalnim i međunarodnim umetnicima platformu za izražavanje i razmenu ideja, što dodatno jača kulturne veze i razumevanje među različitim narodima.

Festival su podržali Grad Čačak, Sportski centar Mladost iz Čačka, EU-Japan Fest, Montana Cans, Beowallz, Ramix, Benzinska stanica Leonardo i Centar E8.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar