Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Deda Dragiša u 90. godini dobio neverovatan poklon - novi gasni kotao vredan nekoliko hiljada evra: Do sada je morao da loži i čisti a od ove zime sve na dugme, Kraljevo lepo počastilo svoje građane

post-title
Foto: RINA


Kraljevo – Iako je leto u svom punom jeku, ovo je i idealno vreme da se polako počne razmišljati o ogrevu za sledeću sezonu. Tačno 46 porodica iz Kraljevu taj problem je već sad rešilo, tako što su kod lokalne samouprave aplicirali a zatim i dobili nove gasne kotlove koji će promeniti i olakšati njihov život.

- Imam devedeset godina, do sada sam imamo kotao na drva. To je bilo puno posla, mora da se loži, potom puno prljavštine koja mora da se čisti. Supruga i ja smo stari i nama odgovra sve što može sada da se klikne na dugme. Ovaj kotao koji smo dobili na gas, naš je spas. Nisam očekivao da pod ove stare dane i nas neko da se seti. Zaista nas je ovo mnogo obradovalo. Inače pitanje je da li bi ikad sami skupili novac za novi kotao, rekao je za RINU Kraljevčanin Dragiša Čorbić.

Kristina Lukić takođe je jedna od onih koji su dobili novi kotao na gas i kaže da će na ovaj način napraviti veliku uštedu u svom kućnom budžetu.

- Trošili smo mnogo drva svake godine i bilo je oko toga baš dosta posla, sada će sve biti lakše. Dugo smo godina razmišljali to da ugradimo i sami smo skupljali novac da zemenimo kotao, a sada ćemo to iskoristiti da kupimo nešto drugo što nam je potrebno u domaćinstvu, rekla je Kristina.

Sredstva za kupovinu 46 kotlova na gas obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojivši za tu namenu osam miliona dinara, kao i Grad Kraljevo iz čijeg budžeta je izdvojeno 1.4 miliona dinara.

- Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko Vlada Srbije misli na svoje građane. Naši građani ove nove kotlove na gas koji inače nisu jeftini, dobiće potpuno besplatno. Na ovaj način tokom grejne sezone dodatno ćemo smanjiti zagađenje vazduha u našem gradu, jer su veliki zagađivači upravo individualna ložišta. Kada se drva i ugalj zamene kotlovima na gas, samo zagađenje će biti dosta manje, izjavio je Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva.

On dodaje da su u prethodnom periodu realizovani brojni jako važni projekti na teritoriji Kraljeva u cilju što bolje i veće zaštite životne sredine, a da se takođe bitni projekti u toj oblasti tek planiraju.

- Na ekološki prihvatljiva goriva prebacili smo objekte Osnovnih škola, cilj nam je da i u objektima javne namene ugradimo gasne kotlove, povežemo sve to na gasnu mreži i tako smanjimo broj individualnih ložišta i tako maksmalno smanjimo broj zagađivača u Kraljevu. Imamo jako dobru saradnju sa resornim ministarstvom, oni nam pružaju veliku podršku kad je u pitanju realizacija svih tih važnih ekoloških projekata, zaključuje Terzić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar