Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiBerba kajsija poranila, domaćini i berači imaju pune ruke posla u voćnjacima: Zadovoljni su kvalitetom, ali i cenom od 120 po kilogramu

post-title
Foto: RINA


Čačak - Berba život zlata u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajno, jer rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana uslovile su brže sazrevanje. Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, voćari zadovoljno trljaju ruke i i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije imaju pune ruke posla, a gajbice se takođe pune velikom brzinom.

- Srećom naše krajeve nije zakačio mraz, malo je bilo kiše i ona je brzo počela da radja. Tako da imamo čemu da se nadamo - kazao je za RINU, dugogodišnnji voćar Veljko Ilić.

Ali uprkos brzom sazrevanju, plodovi nisu izgubili na kvalitetu, a ovogodišnja cena od 120 dinara za branice, i 60 dinara za padalice takodje je zadovoljavajuća.

- Cena je solidna, samo sam ja pre nekoliko godina Bosancima prodavao za dobre pare, a sada je došlo tako vreme - priča Ilić.

Veljko pod zasadom kajsije ima oko četiri hektara ali kako kaže stare autohtone sorte povlače se pred novim.

- Te naše domaće, što mi ovde zovemo, odradile su svoje, nema ih više. Ja sam svake dogodine vadio i sadio nove, roksanu i zaklopačku ružu tako da sam popunio mesta, jer kada  bi sve odjednom povadio, pa čekao da nove dodju na rod nema te nigde - dodao je on.

Do kraja berbe ostalo je najviše deset dana, iako su berači iskusni  i za njih je ovako rana berba veliko iznenadjenje.

- Svake godine smo brali početkom jula, ali ovo je poranilo baš mnogo. Sve se promenilo, naročito klima - zaključuju berači.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar