Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jun u znaku zaštite životne sredine

post-title
Foto: RINA


Mesec za nama obeležile su značajne inicijative za očuvanje i unapređenje životne sredine. Cirkularna ekonomija, zaštita vlažnih staništa i biodiverziteta, kao i usvajanje zelenih navika samo su neke od važnih tema koje su bile u fokusu nacionalne kampanje „Sarađuj, ne zagađuj“. Takođe, u okviru EU Zelene nedelje proslavljen je i Svetski dan životne sredine, gde su dodeljena priznanja za „zelene“ inovacije, a tom prilikom organizovana je i plovidba do Velikog ratnog ostrva.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da se Vlada Republike Srbije, potpisivanjem Sofijske deklaracije 2020. godine, nedvosmisleno opredelila za zaštitu životne sredine, koja je i danas jedan od glavnih prioriteta države.

„Tokom četiri godine je mnogo toga urađeno kako po pitanju unapređenja regulatornog okvira, tako i kroz investicije u oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama i podrške privredi u zelenoj tranziciji. U ovoj oblasti je važna saradnja s privredom, jer kompanije svojim idejama i rešenjima doprinose procesu zelene transformacije, koja je važna i za građane. Ministarstvo koje vodim, pokrenulo je i nacionalnu kampanju 'Sarađuj, ne zagađuj', kako bismo podizali svest građana o tome koliko je svaki mali korak važan za unapređenje stanja životne sredine“, izjavila je Vujović.

Na proslavi Svetskog dana životne sredine uručena su i priznanja za poseban doprinos autorima inovacija koje su u prethodnom periodu naročito doprinele sprovođenju Zelene agende u Srbiji, poput rešenja za proizvodnju biogasa i električne energije od organskog otpada, upotrebu geotermalne vode za grejanje, inovativno pošumljavanje za zaštitu od erozije, unapređenje zaštite retkih vrsta sova, inovativnu proizvodnju stočne hrane bez upotrebe zemljišta. Uz to je, uz finansijsku podršku Vlade Švedske u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, otvoren Javni poziv za inovativna rešenja za očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima i u njihovoj neposrednoj blizini

Proslavi dana zašitite životne sredine pridružio se i Fakultet dramskih umetnosti, koji je prikazao film o živom svetu u vlažnom staništu Beljarica i otvorio konkurs za „zeleni“ film i fotografiju za studente umetničkih fakulteta. Takođe, u okviru Evropske Zelene nedelje i nacionalne kampanje „Sarađuj, ne zagađuj”, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, održana je i izložba fotografija 29 novih zelenih ideja, projekata i inovacija podržanih u okviru inicijativa za zelenu transformaciju koje sprovodi UNDP.

Nacionalna kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“ sprovodi se u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije. Cilj kampanje “Sarađuj, ne zagađuj” je podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, uz poziv građanima i poslovnoj zajednici da malim koracima svi zajedno kao društvo doprinesemo stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar