Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPrvi Sabor Srpske Harmonike u Čačku: Muzički Spektakl koji će postati tradicija!

post-title


Proteklog vikenda, 29. i 30. juna, Čačak je bio domaćin prvog izdanja Sabora srpske harmonike, događaja koji je okupio mlade harmonikaše iz cele Srbije i privukao više hiljada posetilaca. Manifestacija, posvećena negovanju i promociji harmonike I kulturnog nasleđa naše zemlje, već sada obećava da postane tradicionalna.

Subota, 29. jun, bila je posvećena kvalifikacijama koje su se održale u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis". Takmičili su se petlići, mlađi i stariji pioniri, kao i dueti do 15 godina. U večernjim satima, u hotelu „Kole", održana je posebna promocija poznate italijanske kompanije Guerrini, koja je predstavila svoj najnoviji model harmonike, Guerrini Superior 2. Prezentaciju su uveličali slavni harmonikaš iz Kraljeva, Vlada Panović, koji je demonstrirao mogućnosti novog modela harmonike Gosti iz Italije ne čelu sa gospodinom Frančesko Toni Guerini, vlasnikom poznate italijanske kompanije za harmonike Guerrini, takođe je prisustvovao događaju. Njegovo obraćanje je bilo srdačno dočekano, a Panović je zajedno sa učenikom Mihailom Ostojićem i harmonikašem Željkom Damjanovićem, koji je prezentovao dugmetaru, pokazao sve mogućnosti novog modela.

Nedelja, 30. jun, donela je nastavak kvalifikacija u Kulturnom centru Čačak za kategorije mlađih i starijih juniora, dueta do 15 godina i seniora. Nakon uzbudljivih nastupa, u 18 časova su dodeljene zahvalnice i proglašeni superfinalisti.

Kruna manifestacije bilo je veliko superfinale održano u 21 čas na Gradskom trgu u Čačku. Superfinalisti su nastupali uz pratnju Velikog orkestra maestra Vlade Panovića, a među istaknutim izvođačima narodne muzike bili su Radisa Urošević, Danica Krstić, Katarina Bogdanović i Ivana Tasić. Ukupni nagradni fond za najbolje učesnike iznosio je 500.000 RSD.

Organizator manifestacije, Turistička organizacija grada Čačka, na čelu sa Vojinom Jakovljevićem, zaslužna je za uspeh ove manifestacije, koja je još jednom potvrdila svoj status kao epicentar kulturnih događaja u regionu.

Ovaj uspešan događaj ne samo da je okupio najbolje harmonikaše iz cele Srbije, već je i pokazao da Sabor srpske harmonike ima ogroman potencijal. Prvo izdanje manifestacije dokazalo je da će Sabor zasigurno postati tradicionalan događaj, koji će svake godine okupljati ljubitelje harmonike i negovati ovu dragocenu umetnost za buduće generacije.

Turistička organizacija grada Čačka zahvaljuje svim učesnicima i posetiocima na podršci i raduje se budućim izdanjima Sabora srpske harmonike.

Kategorija DUETI - 3. Ivana Petaković i Luka Stanković, 2. Strahinja
Radonjić i Miloš Jovanović, 1. mesto: Dimitrije Krstić i Vuk Obradović

MLAĐI JUNIORI - 3. Mihajlo Stanković, 2. Kristijan Gavrić i 1. mesto
Miloš Jovanović

STARIJI JUNIORI - 3. Vuk Obradović, 2. Luka Denčić i 1. mesto Lazar
Stanojević

SENIORI - 3. mesto dele Uroš Udovičić i Luka Tomić, 2. Ivana Petaković,
a pobednik i dobitnik vredne novčane nagrade je Stevan Nešović

Nagradu publike osvojila je Ivana Petaković

SVEUKUPNI POBEDNIK prvog Sabora srpske harmonike u Čačku je Lazar
StanojevićKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar