Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavnici ruske i beloruske ambasade na prijemu kod gradonačelnika Todorovića, povodom Ruskog kulturnog centra u Čačku

post-title
Foto: Press služba


Danas je u Čačku svečano otvoren Ruski kulturni centar, u organizaciji Srpsko-ruskog-beloruskog prijateljstva Srbije, uz podršku Grada Čačka. Tim povodom, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je sa svojim saradnicima upriličio prijem za predstavnike ambasada Ruske Federacije i Republike Belorusije, kao i ostale goste iz Beograda, koji su došli iz Ruskog doma i drugih institucija koje se bave odnosima srpskog, ruskog i beloruskog naroda.

Kako je istakla Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika, predstavnici lokalne samouprave Čačka imali su posebno zadovoljstvo da sa gostima razgovaraju o razmeni kulturnih dobara, kao i o potencijalnoj ekonomskoj saradnji.

- Svi koji imaju interesa za Rusiju, njenu bogatu istoriju i kulturu, kao i interes da nauče ruski jezik, sada su dobili mogućnost da sve to izučavaju u Ruskom kulturnom centru, koji će imati Školu ruskog jezika, rusku biblioteku, kao i Kancelariju za kulturno-ekonomsku saradnju i Kancelariju za ruske nacionalne manjine – rekla je Petronijević.

 

Aleksandar Konanihin, ministar savetnik u Ambasadi Ruske Federacije je istakao da je otvaranje Ruskog centra veoma značajno, kao i da je to druga ovakva institucija u Srbiji, posle Ruskog doma, koji se nalazi u Beogradu.

-Prema našem mišljenju ovo će biti sedište namenjeno za ozbiljan rad na nivou lokalne samouprave, za istorijsko-kulturnu saradnju, za ekonomski vid saradnje, za koju ima izuzetnih mogućnosti o kojima smo pričali sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima. Treći vid saradnje je školovanje u visokim školama Rusija, odakle se dobija veliki broj stipendija za srpske đake. Svi ruski univerziteti su otvoreni za srpske studente, koji uz naše stipendije mogu studirati potpuno besplatno u našoj zemlji. Samo su im potrebne informacije, jer mnogi za to ne znaju. Šteta je da nam dolaze samo đaci iz Beograda. Znamo da će preko ovog Ruskog kulturnog centra te informacije stizati i do učenika iz unutrašnjosti. Ruska federacija ima poseban program da pomogne studentima, koji dođu, kako bi savladali ruski jezik, a za to mogu sada da koriste i školu u okviru ovog Ruskog kulturnog centra – rekao je Konanihin.

Savetnik ambasadora Republike Belorusije Pavel Mironov zahvalio je lokalnom rukovodstvu na prijemu, ističući da je Republika Belorusija veoma raspoložena za svaki vid saradnje sa Čačkom, kao i da je otvaranje Ruskog kulturnog centra veoma značajan za njeno osnaživanje.

 

U Ruskom kulturnom centru moći će da se izučava ruski jezik, u nekoliko nivoa u Školi ruskog jezika, koja će pokrivati ceo Moravički okrug. U Centru će se nalaziti ruska biblioteka, Kancelarija za kulturno-ekonomsku saradnju i Kancelarija za ruske nacionalne manjine. Prostorije Ruskog kulturnog centra su preko puta Kulturnog centra Čačka, iznad Šnajderske radnje „Vito“.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar