Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiIstorijski uspeh budućnosti kraljevačkog sporta – doček za četvrtoplasirane na Svetskom srednjoškolskom košarkaškom prvenstvu u Kini

post-title
Foto: Press služba


Najbolje u Srbiji, četvrte u svetu – gimnazijalce Kraljeva, po povratku sa Svetskog srednjoškolskog košarkaškog prvenstva u kineskoj administrativnoj regiji Makao, dočekalo je njihovo Kraljevo - kako i priliči onima koji postižu svetske uspehe. Prvi put organizovano na ovaj način, sa balkona zgrade Gradske uprave, mladi kraljevački košarkaši pozdravili su svoje sugrađane okupljene na Trgu Jovana Sarića i, uz nezaobilazno otvaranje šampanjca, podelili i poklone - majice sa oznakom Gimnazija – Makao.

Pre izlaska pred oduševljenu publiku, ove mlade momke, koji Kraljevu omogućavaju da se i dalje naziva gradom košarke, u svom kabinetu pozdravio je i čestitao im na uspehu, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa pomoćnikom za sport Milošem Simovićem. Kako je istakao, Kraljevo se vraća na staze stare slave. 

„Posle generacije iz sredine osamdesetih, koja se plasirala u Prvu ligu SFRJ, sa Čogom, DŽigijem, Žikicom, Divcem, Milošem Babićem, Vučkom, posle generacije koja je uspela da se vrati u Vinston Juba ligu 2000, sada imamo momke iz Sloge i OKK Kraljevo koji su, predstavljajući kraljevačku Gimnaziju, uspeli da postanu četvrti na svetu. Ekipa mladih momaka, gimnazijalaca, predvođena razrednim starešinom i trenerom Vladom Adamovićem, uspela je da bude četvrta na svetu! Protiv njih su igrale čitave države, praktično reprezentacije tih zemalja, a oni su u grupi beležili pobedu za pobedom. Ako uporedimo broj stanovnika Srbije i broj stanovnika Ugande, Turske i drugih zemalja sa kojima su igrali, shvatamo kakav je ovo rezultat. Ovo je istorijski rezultat kraljevačkog sporta!“, kazao je gradonačelnik i naglasio da će se Grad i dalje truditi da pomaže razvoj školskog sporta. 

„Grad Kraljevo izdvaja četiri miliona dinara za Savez za školski sport i programe za osnovce i srednjoškolce preko Sportskog saveza grada Kraljeva. Nastavićemo i dalje da ulažemo i u školski i u amaterski sport i da pomažemo razvoj sporta na našoj teritoriji“, rekao je Terzić i dodao: 

„Najvažnije je da su ova deca, pored toga što su vrhunski sportisti, odlični košarkaši, i veoma dobri đaci. Oni će pokušati da se profesionalno bave sportom, ali i da se školuju, studiraju i završavaju fakultete. Ja sam zadivljen njihovim odnosom prema obavezama - i sportskim i školskim. Ovi momci su budućnost Kraljeva, verujem da ćemo za njih u budućnosti tek čuti“.

 „Mi smo zaista želeli da se ovde vratimo sa medaljom, ali, nažalost, nismo to uspeli. Ipak, ovo je veliki uspeh, od 20 ekipa četvrti smo u svetu“, kaže Vojin Šobotović, koji je, pored sportskog uspeha, i školske obaveze završio s prosekom 5,0. Kako kaže, protivnici su bili zaista dobri, što su i očekivali, ali i oni su u Srbiji osvojili prvo mesto - kao najbolji iz naše zemlje otišli su da igraju sa najboljim ekipama drugih država. 

„Četiri utakmice u grupi bile su zaista teške, sve su bile na 'jednu loptu', ali naš pobednički mentalitet nam je doprineo da pobedimo. Protiv Belgije smo igrali zaista dobro, svako je dao maksimum, pobedili smo. U polufinalu smo došli do ekipe Grčke, koja je zaista izvanredna i školovana ekipa, i izgubili sa 15 razlike. U borbi za treće mesto smo izgubili sa tri razlike od Turske, koja je zaista isto dobra ekipa“, kaže Šabotović.

 Trener ovih mladih momaka, profesor Vladimir Adamović, podseća na to da su oni osvojili prvo mesto na državnom takmičenju, prvo na opštinskom, međuopštinskom, međuokružnom i okružnom, tako da „ovo nije samo ovih pet pobeda“ na svetskom prvenstvu. 

„Imali smo niz od 10-12 pobeda do tog, nažalost, poraza u polufinalu od Grčke, koja je i postala svetski prvak. Tu su bila još dva momka, koji su maturanti, Vuk Jevtić i Strahinja Kostić, koji nisu mogli zbog kategorije, zbog godišta, da idu sa nama, pa smo ih zamenili“, kaže Adamović podsećajući na to da je pre dve godine domaćin svetskog prvenstva bila Srbija, a prvo mesto je osvojila Sportska gimnazija, tako da se nastavlja niz dobrih rezultata. 

„Nosimo izuzetno lepe utiske i pamtićemo ceo život ovo takmičenje... lepa prijateljstva, prelepo iskustvo, fino provedenih 10-11 dana... Momci su se borili, pokazali svoj karakter, dali 220 odsto da bi došli do četvrtog mesta, ostavili srce na trenu. Vođeni takmičarskim duhom, u svakoj situaciji su gledali da daju koš više, da imamo odbranu više, i to nas je vodilo“, kaže Adamović zahvalivši najpre kraljevačkoj Gimnaziji, Gradu Kraljevu i Savezu za školski sport Republike Srbije, koji je stao iza kompletne organizacije i bio uz njih.

A Kraljevo - njihov grad, grad sporta, grad košarke, srpska Bolonja, zahvaljuje njima - Vukašinu Mušikiću, Aleksi Draškoviću, Mirku Vučkoviću, Ognjenu Kaličaninu, Ognjenu Vasiću, Vojinu Šobotoviću, Filipu Vučkoviću, Ognjenu Matoviću, Vuku Dimitrijeviću, Vojinu Gojkoviću i njihovom treneru Vladimiru Adamoviću, kao i Vuku Jevtiću i Strahinji Kostiću, koji su sa njima bili na jednom delu puta do svetskog uspeha.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar