Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Komunalni otpad iz Čačka odlaže se na deponiju kod Kragujevca

post-title
Foto: Screenshot


Posle majskog požara na regionalnoj deponiji Duboko, devet lokalnih samoprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga ima problem sa odlaganjem smeća. Čačak je lagerovao otpad na transfer stanici, ali pošto je i ona prepuna, od pre nekoliko dana, u dogovoru sa Kragujevcem, otpad odvozi na deponiju u Jovanovcu.

Od 1968. na deponiji u Kragujevcu odlaže se komunilni i bezopasan gradjevinski otpad. Danas je to brdo na ulasku u grad, u blizini Univerziteta, Data centra, Palate pravde. Višedeceniski problem, koji, uprkos obećanjima, nikako da se reši. Zbog toga Kragujevčani vest o odlaganju otpada iz Čačka dočekuju sa negodovanjem.

“Nemam ništa protiv Čačka, imam protiv toga što je tu deponija na taj način se radi kako se radi”, kaže jedan sugrađanin, a drugi dodaje: „I ovako smo u katastrofi, još otpad iz Čačka, to je van pameti.”

“Treba da se pomognemo, ali imamo i mi previše smeća.Tako da, ako će to kratko da traje okej, ali ako će da se nastavi, ekološka katastrofa”, smatra jedan mladić.

Treba biti solidaran, poručuju nadležni u Kragujevcu, i pomoći komšijama u nevolji. U susret Čačanima izašli su i Kraljevo i Knić.

“To je oko 70 tona na dnevnom nivou, dok grad Kragujevac svakog dana na teritoriji grada se sakupi 200 tona komunalnog otpada i doveze se još toliko građevinskog otpada, tako da to je količina koja je stvarno zanemarljiva za rad same deponije”, kaže Marija Nikolić, rukovodilac sektora “Čistoće” JKP “Šumadija “Kragujevac.

Da je deponija u Jovanovcu, od 14 i po hektara, preopterećena i da je premašila svoje kapacitete, govorilo se i pre 15 godina. Bez obzira na tolike količine, uveravaju nadležni, nije “ekološka bomba”. Komunalni otpad koji se dovozi iz Čačka, svako od nas ima u domaćinstvu.

“Tako da ekološki je prihvatljiv, odnosno to je otpad koji ne može ddovesti do nekog posebnnog zagađenja niti zapaljjenja deponije”, navodi Marija Nikolić, rukovodilac sektora “Čistoće” JKP “Šumadija “Kragujevac.

Da je rešenje privremeno i da će čačanski otpad ponovo put Užica, potvdilo je i Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je dalo privremenu dozvolu za ponovno odlaganje otpada na deponiji Duboko.

“Ono što tome prethodi je sastanak koordinacionog tela i dobijanje uputstva gde je pojačana aktivnost lokalnih samouprava kada je u pitanju odlaganje otpada. Ja verujem svakog trenutka da ćemo krenuti i sa odvozom smeća za deponiju Duboko, ali dok do toga ne dođe, mi moramo voziti smeće za Kragujevac”, kaže Mirjana Đoković, direktorka preduzeća “Komunalac ” iz Čačka.

Rešenje se nazire. To je dobra vest za Čačane, na čijoj se transfer stanici u centru grada trenutno nalazi oko 200 tona otpada. Da podsetimo, Čačak je svoju deponiju zatvorio i rekultivisao. Projekat sanacije i rekultivacije kragujevačke deponije urađen je još 2019. godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar