Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Manastir Vujan proslavio hramovnu slavu Sabor svetog Arhangela Gavrila (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


Manastir Vujan proslavio je hramovnu slavu Sabor svetog Arhangela Gavrila. U prisustvu velikog broja vernika Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je  Njegovo Preosveštenstvo episkop žički .Justin.  

 U sasluženju svečane liturgije Episkopu žičkom pomagali su Arhimandrit Sava, uguman manastuira Vujan, sekretar eparhijskog UO Arhimandrit Damjan Cvetković , bratija iz manastira Vaznesenja, otac Ilarion, kao I nadležni paroh  Zvonko Racić.

Pozavršetku liturgije episkop Justin  je sa vernicima presekao slavski kolač zatim se obratio vernicima uputivši ih na važnu ulogu koju je Arhangel Gavrilo imao kao blagovesnik koji se pre javljanja Djevi Mariji javio njenim roditeljima Joakimu I Ani sa vestima o rodjenju spasitelja.  

“Znamo da je Gospod naše pretke vodio kroz najviše urvine našeg sveta I evo stigli smo do danas I od danas I u sve vekove zato što je istinit , silan I moćan.Od nas traži malo truda, a njemu ništa ne treba. On je suština svega što postoji  što se vidi I ne vidi. Ali, ono što je njegovo to je srce I to traži od nas.  Nemojte celo srce da ide kud  I kamo nego malo da odredimo I za njega. On će da nas pogleda kao I uvek I opet ćemo biti vladaoci na ovom svetu, a iznad svega imamo nadu u život večni koji jeste jedini I glavni cilj u našem životu. Neka je srećna slava igumanu I bratiji I svima vama”, rekao je Njegovo Preosveštenstvo episkop žički G.Justin.

 Manastir Vujan je proglašen za spomenik kulture od velikog značaja. Poznat je po moštima “Vujanskog Svetitelja” koje se nalaze unutar hrama. U okviru kompleksa sahranjen je Nikola MIlićević I njegovi unuci Nikola I Nikodije  koji su ubijeni u Majskom prevratu 1903. godine. a možda je najpoznatiji po tome što je Patrijarh Pavle , koji se u ovom manstiru izlečio 1946 godine redovno dolazio upravo na današnji praznik Sabor svetog Arhangela Gavrila.   Inače u okviru kompleksa sahranjen je Nikola Milićević I njegovi unuci, Nikola I Nikodije, koji su ubijeni u Majskom prevratu 1903. godine. Mnastir se nalazi u ataru sela Prislonice, na sredini puta izmedju Čačka I Gornjeg Milanovca, a skrivaju ga šumovite padine planine Vujan.  Prvobitnu crkvu manastira sagradili su monasi sa Svete Gore kada su u vreme kralja Milutina započeli svoj život u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Na njenim temeljima je 1805. godine, kao svoju zadužbinu, današnju crkvu sagradio Nikola Milićević iz sela Lunjevica. U izgradnji mu je pomogao Radisav Milošević iz sela Prislonice. Tada su uz crkvu podignuti konak i kamena česma. Danas je VUjan muški manastrir i dalje je aktivan i kao svoju slavu obeležava Sabor svetog Arhangela Gavrila. Manastirska crkva posvećena je svetom Arhangelu Mihailu.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar