Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Arilje se guši u smeću, problem u Čačku, Požegi, Kosjeriću a politikanti raspalju problem, zbog njih će nići na stotine divljih deponija na sve strane

post-title
Foto: RINA


Arilje, Čačak, Požega, Kosjerić - Smeće je zaista došlo do guše i u ovom trenutku oko 200 000 građana iz nekoliko opština i gradova zapadne Srbije suočava se sa ogromnim problemom. Dakle, činjenica je da problem postoji, međutim kako ga rešiti?

Deponija Duboko je ugašena, kapaciteti za skladištenje postoje, ali se u međuvremenu ispostavilo da je istekla dozvola, pa se može reći da je po tom osnovu postala divlja deponija.

Direktor bi morao da odgovori na pitanje kako se došlo u tu situaciju, međutim čak i da ima dozvolu, ne gazduje pristupnim putevima koje su blokirali politikanti koji brigu naroda i njihovu muku koriste u politikantske svrhe.

U tome ih obilato pomažu umreženi politikanti iz okolnih gradova čiji zadatak je da spreče alternativna rešenja opština kako bi problem dobio što veće razmere a građani koji imaju realan problem, se što više razbesneli. Upravo na tom zadatku rade pojedinci iz „Ne dišimo Duboko”, i pod plaštom brige, ekologije i aktivizma, zapravo raspaljuju problem. U raspaljivanju problema pomažu im mediji koji se, ni malo slučajno, finansiraju iz nevladinih organizacija iz inostranstva. Vlasnik Ozona Stojan Marković koji je šef političke grupacije nastale na „problemima sa žabama, ribama, sovama”, a čija medijska kuća dobija ozbiljne sume novca iz inostranstva (vidi ovde) trebalo bi da odgovori na pitanje zbog čega njegov medij toliko jurca, ukazuje i targetira kamione JKP „Komunalac” kada pokušaju da bar neku kantu smeća ispred domova građana isprazni i odveze na neku drugu deponiju!? To zvuči kao upozorenje i signal saborcima „Jagodinci ne dajte tamo, Milanovčani ne dajte tamo” ... Neka čudna briga novopečenog odbornika Stojana Markovića da se reši problem gomila smeća ispred nečijih vrata!? Čemu jurnjava za kamionima, slikanje, snimanje, praćenje... sem dići uzbunu i sprečiti da se narodu odvozi smeće kao do sada?

Slična situacija je i u Arilju.

„Nekoliko kamiona otpada koje smo pokupili sugrađanima da im ne smrdi oko domova i da razbacano smeće ne raznose psi lutalice po ulicama, odložili smo na privatno imanje, čiji vlasnik je privatno lice a sa kojim smo potpisali ugovor, deponovali i zatrpali adekvatno. Ali odmah je stigao aktivista Popović i još poveo advokate kako bi i to sprečio, međutim radi se o privatnom imanju i vlasnik ih je udaljio”, kaže predsednik opštine Arilje Predrag Maslar, tvrdeći da postoje ljudi koji namerno miniraju svako moguće rešenje.

On je kazao da je za sutra zakazan sastanak i da će doći da razgovara sa građanima.

„Situacija nije ni malo normalna. Građani imaju veliki problem, nas blokiraju na sve strane kojekakvi dušebrižnici za te građane a u stvari umnožavaju problem. Ko su ti što blokiraju put ka deponiji je posebno pitanje i kako to da samo užičko smeće nije problem i ne smrdi a svih ostalih opština koje su učestvovale u gradnji deponije je maltene kancerogeno? Mi nemamo ni jednu neplaćenu fakturu prema Dubokom, ali koga to briga, ovde hajduci vladaju izgleda, gde je ta gospoda iz ministarstva, kako je moguće da trojica hajduka dovedu u problem na desetine hiljada građana”, pita Maslar.

Slične probleme imaju Čajetina, Požega , Kosjerić, Čačak, dok Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, smeće deponuju u Dubokom potoku, međutim nije isključeno da se i tamo pojave „ajduci” koji sebe nazivaju ekolozima i aktivistima i počnu da „brane narod”!

Gušićemo se od smeća na svakom koraku - Mnoge zatvorene deponije sada će oživeti i nići će bezbroj divljih

Tako smo danas neminovno ponovo došli u situaciju da oživlajvaju stare deponije, a sugrađani će za to morati da zahvale budalastim tipovima koji sprečavaju komunalce da rade svoj posao. Normalno je da se traži danonoćni nadzor na deponiji Duboko, da se podiže nivo tehnologije prerade, odvajanja, protivpožarne preventive, sve ostalo je nenormalno!

Izgleda da se politikanstvo i borba za vlast preselila na deponiju, ali ko god na tome bude pravio političku budućnost može mu se lako dogoditi da završi na smetlištu, jer će građani pre ili kasnije shvatiti ko im gomila smeće pred kapijom!

Deponija Duboko jeste dobro rešenje i u to nema sumnje. Činjenica je da je požar koji je izbio napravio ogroman problem, a direktor je bez obzira kriv ili ne već trebalo da bude odavno smenjen, s obzirom na to da sam nije podneo ostavku.

Ministarstvo ne može da ćuti, i bilo bi dobro da po uzoru na neke koji rade, odmah premesti kancelariju u Duboko! Ovde problem postoji i moraju ga rešavati institucije jer jedino one to i mogu.

„Ajducima” i onima koji se bave politikanstvom zna se gde je mesto, tako radi ozbiljna država!

 

 

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar