Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas štrajk prosvetara - evo kakvi su zahtevi

post-title
Foto: Mediaportal


Članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije,GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije, za danas najavili štrajk, uz potpunu obustavu rada.
U 12 časova, održaće se protestni skupovi pri školskim upravama u Srbiji i većim gradovima.

Proteste su, između ostalih najavili prosvetari iz Kraljeva, Valjeva, Užica, Šapca, Vranja, Niš, Novog Sada, Leskovca verovatno i Čačku.


Prosečna plata zaposlenog prosvetnog radnika  sa sedmim stepenom kreće se od 85 000  do 95 000 dinara neto, u zavisnosti od godina radnog staža i ona je ista bilo da predaje predškolcima ili u srednjoj školi. Od juna do septembra kada skole ne rade, za raspuste i državne praznike prosvetari primaju prosečnu platu koja se kreće od 75 000 do 80 000 dinara u zavisnosti od proseka. Plata direktora škole odavno je premašila 100 000 i kreće se do 120 000 dinara Sindikati koji su zakazali štrajk  traže 105 000 što bi bilo povećanje  od oko 25.

Sindikalni lideri su na konferenciji za medije ispred Vlade rekli da je parametar prema kome se upravljaju projektovan republički prosek koji bi krajem godine trebalo da bude oko 105.000 dinara sto bi bilo povećanje od oko 25 odsto dok Vlada nudi povećanje od 12 %.


Predstavnici vlasti su ranije izjavili da očekuju da prosek Republike do kraja godine dostigne iznos od 927 evra, što je oko 108.000 dinara.
Pomenuta 4  sindikata nisu podržali „beli štrajk“, a i NSPRS ne podržava današnju  obustavu rada.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar