Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održana tribina o konkursima za mere energetske efikasnosti, novi uslovi za pojedine konkurse

post-title
Foto: Press služba


Predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave juče su održali tribinu namenjenu građanima, kako bi dobili neophodne informacije kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i da se informišu o benefitima ulaganja u energetsku efikasnost.


U 2024. godini Grad Čačak je za realizaciju mera energetske sanacije dobio od Ministarstva rudarstva i energetike ukupno 31.500.000 dinara (60%), a iz gradskog budžeta je obezbeđeno 21.000.000 dinara (40%) za realizaciju mera energetske sanacije za porodične kuće i stanove, što je ukupno 52.500.000 dinara. Planirano je da se u narednih 15 dana objavi javni poziv za pravna lica (izvođače radova), a u drugoj polovini oktobra javni poziv za građane, koji bi trebalo da traje do kraja ove godine, a ukoliko ostane finansijskih sredstava produžiće se i u 2025. godini.

Predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije u Čačku i načelnik GU za LER Vladimir Gojgić napomenuo je da će ove godine biti ključnih razlika u odnosu na predhodne konkurse.

-Svakom građaninu će biti potreban dokaz o potrošnji električne energije za celu godinu, u periodu od septembra 2023. do septembra 2024. godine, a tokom tog perioda potrošnja struje moraće da bude minimalno 100 kilovata potrošnje mesečno. Takođe, ove godine će kod konkursa za zamenu kotlova na gas, kao mera koja je dodata, novi kotao morati da bud kondenzacioni, a stari najmanje 15 godina star, za šta će morati da se priloži dokaz. Ostaju uslovi da objekat mora biti legalan, da vlasnik mora imati prebivalište na aresi gde se nalazi objekat, a za konkurisanje može ovlastiti najbližeg srodnika, ukoliko on ne živi na toj adresi, a srodnik živi – pojasnio je načelnik GU za LER Vladimir Gojgić.


Grad Čačak je ukupno za poslednje tri godine raspolagao sa oko 200 miliona dinara za mere energetske sanacije (zajednička sredstva Grada i Ministarstva rudarstva i energetike) što je najviše u Republici Srbiji, čime je pokazao koliko vodi računa o pomoći svojim sugrađanima u realizaciji mera energetske sanacije, odnosno svake godine svaki građanin koji je konkurisao ukoliko je imao kompletnu dokumentaciju dobio je podsticajna sredstva od Grada Čačka za navedene namene.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar