Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Saopštenje Gradske uprave Čačak povodom blokade transfer stanice

post-title
Foto: Mediaportal


Saopštenje Gradske uprave Čačak prenosimo u celosti:

"Požar koji je izbio na telu deponije „Duboko“ 5. maja ove godine prouzrokovao je značajne probleme u odlaganju otpada za sve lokalne samouprave osnivače ovog regionalnog sistema, uključujući i Grad Čačak. Čačak je grad sa najvećim osnivačkim kapitalom u ovom sistemu, najvećom teritorijom, a samim tim i najvećom količinom komunalnog otpada koju generišu njegovi građani.

Odmah nakon izbijanja požara, rukovodstvo Grada Čačka na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, u saradnji sa JKP „Komunalac“, intenzivno je radilo na pronalaženju alternativnih rešenja za odlaganje otpada. Otpad je privremeno odvožen na deponije u Kraljevu, Kniću, Kragujevcu, a trenutno se odvozi u Jagodinu. Do sada je na ovim deponijama odloženo 7.200 tona otpada, dok se na Transfer stanici trenutno nalazi oko 6.400 tona. Grad Čačak dnevno generiše oko 125 tona komunalnog otpada, dok se trenutno odvozi 200 tona na dnevnom nivou. Radimo na tome da količina koja se odvozi bude dodatno povećana.

Prostor Transfer stanice i katastarske parcele u neposrednoj blizini obuhvaćene su Planom detaljne regulacije lokacije Prelići i kao takve su predviđene za korišćenje u slučaju akcidentnih situacija na nivou grada, u kojima se javlja potreba privremenog odlaganja otpada. Grad Čačak je rekultivisao nesanitarnu deponiju Prelići, na prostoru od oko 12 hektara i taj deo se ne koristi za ove namene.

Rukovodstva Grada i JKP „Komunalac“ nastoje da se od naredne nedelje značajno uveća količina otpada koja se odvozi u toku dana. U pregovorima smo sa deponijama u neposrednoj okolini kako bismo postigli još veće kapacitete za odlaganje otpada. Ubrzaćemo proces odvoza i smanjenja nagomilanog otpada, čime ćemo značajno popraviti trenutno stanje.

Pozivamo građane na strpljenje i saradnju tokom ovih aktivnosti. Naredni sastanak sa građanima zakazan je za ponedeljak, 7. oktobar. Verujemo da ćemo samo zajedničkim naporima obezbediti čistiju i zdraviju sredinu za sve nas i prevazići situaciju u kojoj se trenutno nalazimo."



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar