Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Preko 6.000 tona otpada trenutno na transfer stanici Prelici kod Čačka: Kamioni dnveno odvoze ogrmnu količinu smeća, nadležni mole građane za malo strpeljenja

post-title
Foto: RINA


Čačak - Požar koji je izbio na deponiji Duboko u Užicu, napravio je velike probleme u lokalnim samoupravama koje su svoj otpad odlagale na toj lokaciji. Grad Čačak koji pripada regionalnom sistemu za odlaganje otpada „Duboko”, otpad sa svoje teritorije odlagao je u Kraljevu, Kniću, Kragujevcu, a sada to čini na deponiju u Jagodini. Ipak, prema rečima Marjane Petronijević, pomoćnice gradonačelnika za oblast životne sredine najveći problem sa kojim se grad Čačak susreće jeste zaostali otpad na transfer stanici.

- Ono što je nama najveći problem u ovom sistemu ovh nekoliko meseci jeste to što grad Čačak generiše veliku količinu otpada i to je negde od 100 do 140 tona na dnevnom nivou i druge deponije često nisu imale kapacitete da private toliku količinu otpada na dnevnom nivou i zbog toga je došlo do nagomilavanja otpada na našoj transfer stanici koja se nalazi u naselju Prelići. Samim tim došlo je i do nezadovoljstva građana koji tamo žive”, kaže za RINU Marjana Petronijević.

Ona dodaje da gradsko rukovodstvo u potpunosti razume zabrinutost meštana Prelića, s obzirom na to da je u tom naselju postojala nesanitarna deponija koja je zatvorena i u potpunosti rekultivisana. Napominje da se rekultivisana deponija ne koristi za skladištenje zaostalog otpada, već da se za te namene koristi prostor same transfer stanice kao i okolne parcele koje su, kako kaže, Planom detaljne regulacije lokacije Prelići upravo i predviđene za korišćenje u kriznim situacijama. - Javno komunlano preduzeće „Komunalac” Čačak i grad Čačak doneli su dnevni plan odvoženja otpada sa transfer stanice u Prelićima, a kojim bi i pored svakodnevnog dovoženja novih količina smeća sa teritorije grada Čačka, u narednih mesec dana transfer stanica trebala biti ispražnjena i vraćena osnovnoj nameni, a to je pretovar otpada radi daljeg transporta na deponije.

- Danas se na transfer stanici nalazi oko 6.300 tona mešanog komunalnog otpada. Od momenta izbijanja požara do danas sa transfer stanice je odveženo oko 8.400 tona komunalnog otpada. Ono što je plan za naredni period jeste da u prvoj smeni, kamioni JKP Duboko, koji su nam ustupljeni odvoze oko 40 tona, kamioni JKP Komunalac u četiri ture 80 tona, firma Vodopan Vranići u tri ture po 15 tona, ukupno 45 tona. Oko 30 tona suve frakcije se dnevno odvozi na deponiju u Popovac”, rekla je pomoćnica gradonačelnika Čačka.

Prema njenim rečima, sa opštinom Knić postignut je usmeni dogovor ali se očekuje i skorije potpisivanje ugovora sa deponijom u Lapovu koja može da prihvati oko 100 tona otpada dnevno, od čega bi sama deponija svojim kamionima prevozila oko 40 tona, dok će za ostatak biti angažovani kamioni čačanskog komunalnog preduzeća ili nekog podizvođača.

- Nedeljom nijedna deponija ne radi te će nedeljom biti stagnacija po pitanju količine odveženog otpada. Subotom, deponija u Jagodini radi do 13 časova tako da će biti odvežena jedna smena”, kazala je ona. Grad Čačak doneo je odluku da meštani naselja Prelić, od maja meseca pa do kraja godine budu oslobođeni plaćanja komunalnih usluga.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar