Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U okviru konkursa za mlade “Šta nam teško” podržana dva projekta u Čačku

post-title
Foto: KZM


U okviru konkursa „Šta nam teško”, koji finansira Ministarstvo turizma i omladine, dva važna projekta su realizovana u Čačku, podstičući mlade da učestvuju u unapređenju svoje zajednice.

Prvi projekat, pod nazivom „Da školski teren opet zaživi”, sprovela je neformalna grupa „Vujetinčani”, a njime su deci iz sela Vujetinci omogućeni bolji uslovi za rekreaciju. Na školskom terenu ponovo su ocrtani linije i postavljeni novi golovi, a svečano otvaranje terena održano je 30. septembra fudbalskom utakmicom između dece. Ovom događaju prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Čačka, Marjana Petronijević, koja je istakla važnost ovakvih inicijativa za mlade u ruralnim područjima, naglašavajući da je obezbeđivanje prostora za sport i druženje od suštinske važnosti za njihov razvoj. Tom prilikom, Petronijević je uručila dve fudbalske lopte malim Vujetinčanima kao znak podrške. Otvaranju je prisustvovala i direktorka škole, Vesna Jevđenijević, koja je zahvalila gradu Čačku i Kancelariji za mlade na uloženom trudu. Veliki doprinos u realizaciji projekta pružilo je i Udruženje žena „Vujetinčanke”.

Pored toga, volonteri Kancelarije za mlade iz Čačka, u okviru neformalne grupe „Feministi”, realizovali su radionicu „Femina front” koja je održana 20. septembra. Radionica je bila posvećena promociji feminizma i rodne ravnopravnosti, a učenici Prehrambeno-ugostiteljske i Ekonomske škole imali su priliku da učestvuju u nizu edukativnih i interaktivnih aktivnosti. Obrađene su teme poput mizoginije, femicida, dečje pornografije i stereotipa u vezi sa ženskim pravima, ali i muškarcima kao feministima. Radionica je istakla da je suština feminizma borba za ravnopravnost svih, i da muškarci mogu i trebaju biti aktivni podržavaoci ove ideje.

Oba projekta pokazala su značajan uticaj na mlade u lokalnoj zajednici, ohrabrujući ih da se aktivno uključe u društvene i kulturne aktivnosti koje doprinose boljem životu u njihovoj okolini.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar