Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ministarka u MDULS Jelena Žarić Kovačević posetila Moravički upravni okrug i Gradsku upravu Grada Čačka

post-title
Foto: Press služba


Moravički upravni okrug i Gradsku upravu Grada Čačka danas je posetila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević. U Moravičkom upravnom okrugu održan je Savet Moravičkog UO, a načelnik Marko Parezanović zahvalio je ministarki na poseti i resornom ministarstvu na intenzivnom ulaganju u različite projekte koji su realizovani ili će tek biti završeni u našem okrugu. Ministarka je ovom prilikom istakla da od početka svog mandata radi na tome da ovo ministarstvo pruži podršku upravnim okruzima i ojača ih, kako bi bili spona između republičkih organa, ministarstava i jedinica lokalne samouprve. Ona je istakla i da prvi put ovo ministarstvo godišnje raspisuje dva, umesto dosadašnjeg jednog Javnog poziva i najavila da će sledeće godine za gradove i opštine, koji apliciraju sa projektima, biti izdvojeno više od 400 miliona dinara.


U Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove ministarka Jelena Žarić Kovačević zvanično je označila početak rada Jedinstvenog upravnog mesta, koje se nalazi u prizemlju gradske kuće. Na ovaj način, građani će na jednom mestu moći da podnesu svoje zahteve, dobiju sve potrebne informacije i da nakon brze i efikasne saradnje svih relevantnih organa, u komunikaciji sa samo jednim službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje, potvrdu i slično.

-Prioritet je da građani budu zadovoljni i da usluga bude efikasna. U Čačku je JUM organizovano onako kako je to predložilo i zamislilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, što znači da građani mogu da se na jednom šalteru informišu o svemu što ih interesuje. Građani su ranije lutali od jednog do drugog državnog organa, od ustanove do ustanove... Ono što će od sada biti prednost jeste da nema više čekanja na šalterima i one čuvene rečenice „Fali ti jedan papir“ – rekla je Žarić Kovačević.

Načelnik Moravičkog upravnog okruga Marko Parezanović istakao je da je u prethodnih nekoliko godina imao izuzetnu saradnju sa MDULS i da su realizovani brojni projekti kroz projektno finansiranje. 

„U prethodnih nekoliko godina preko milion evra investicija u ovom okrugu, što kada je u pitanju e-uprava i digitalizacija, što kada su u pitanju mnogi infrastrukturni projekti. Danas u Čačku otvaramo jedinstveno upravno mesto, Gornji Milanovac je taj posao već završio, razgovarali smo o tome da naredne godine uložimo napor da i preostale dve opštine, opštine Lučani i Ivanjica takođe dobiju jedinstveno upravno mesto, što je za naše građane jako važno u rešavanju nekih dnevnih poslova, pre svega administrativnih, da sve mogu da urade na javnom mestu bez šetanja od šaltera do šaltera”, rekao je Parezanović i dodao da je to posebno važno i za privredu koja takođe ima dosta administrativnih obaveza prema lokalnim samoupravama.


Gradonačelnik Čačka zahvalio je ministarstvu na finansijskoj podršci za ovaj projekat od 5,9 miliona dinara, dok je 1,1 milion obezbeđen iz budžeta Grada.

- Suština Jedinstvenog upravnog mesta je da ono bude kontakt tačka. Da jednim dolaskom građanin na jednom šalteru dobije sve relevantne informacije, podnese zahtev, i na istom tom mestu dobije rešenje u cilju ostvarivanja svojih prava. U narednom periodu nas očekuje i otvaranje ePisarnice, koja predstavlja centralizovani sistem, koji će umrežiti državne organe na republičkom i lokalnom nivou. Zahvaljujući podacima koji će se nalaziti na jednom mestu, građani će bez čekanja, moći da završavaju svoje obaveze, a ovo će biti i velika olakšica za sve privrednike, koji će na ovaj način lakše komunicirati sa gradom i državom – rekao je Todorović.


Na kraju posete ministarki državne uprave i lokalne samouprave, u sali Skupštine Grada, prezentovana je i takozvana „Eko Čačak“ mobilna aplikacija, osmišljena kao deo šireg ekološkog informacionog sistema, koju je takođe finansiralo resorno ministarstvo. Ova aplikacija je kreirana da odgovori na potrebu za transparentnim i efikasnim praćenjem ekološke situacije na teritoriji grada Čačka, a tiče se informacija i novosti u vezi sa ekološkim temama, omogućava praćenje podataka o kvalitetu vazduha i što je najbitnije korisnici mogu lako i brzo prijaviti ekološke probleme putem aplikacije.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar