Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Probijena desna cev tunela Munjino Brdo: Deonica auto-puta od Pakovraća do Požege biće završena do juna sledeće godine

post-title
Foto: GZS


Čačak, Požega - Radovi na izgradnji deonice auto-puta od Pakovraća do Požege teku po planu, a rano jutros konačno je probijena desna tunelska cev tunela Munjino Brdo koji je za vredne neimare predstavljao pravi graditeljski izazov. Radove na izgradnji danas je obišao premijer Miloš Vučević i ministar saobraćaja Goran Vesić.

- Danas je veliki dan za nas, odnosno neimare koji su mnogo dana proveli ovde na ovoj deonici i na ovom pravcu na razvoju ovog dela Srbije. To je najduža tunelska cev koju Srbija trenutno ima, preko 2,7 km i to su sjajne vesti za nas i veliki uspeh svih. Do polovine decembra imaćemo probijenu i levu tunelsku cev. Ono što nam je Jang obećao, a o tome ću pričati i sa predsednikom Republike, jer je to naša želja i očekivanja, da na Vidovdan, na veliki srpski praznik bude puštena u saobraćaj kompletna deonica Čačak - Požega, odnosno Pakovraće - Požega. Da završimo 31 km ne samo za žitelje Moravičkog okruga i Zlatiborskog, već za celu Srbiju jer to otvara perspektivu”, kazao je predsednik Vlade RS.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da je ovo veoma važan događaj za sve nas kada su u pitanju naši autoputevi.

- Iako ova deonica nije bila duga, samo 20 km ona je bila veoma zahtevna i mnogo je bilo problema sa kojima su se suočili izvođači. Tako je to kada radite sa prirodom nikada ne znate na šta sve možete da naiđete. Kada je u pitanju ovaj tunel, i tu su profesori sa više decenijskim iskustvom koji su nam pomagali rekli da nikada nisu videli takvu geologiju na čitavom Balkanu i da je zaista bilo naporno”, rekao je Vesić.

Vesić je istakao da osim ovog puta, ove godine biće pušteno preko 130 km saobraćajnica u Srbiju, 56 km od Šapca do Loznice, skoro 30 km od Kruševca do Vrnjačke Banje, skoro 35 km Dunavskog koridoru od autoputa Beograda do Požarevca i od Golubca do Gradišta i 5,5 km u Valjevu.

Inače, tunel Munjino brdo nalazi se na deonici autoputa E-763 „Miloš Veliki“, od Preljine do Požege. Projektovan je sa dve tunelske cevi, za svaki pravac vožnje po jedna. Dužina leve tunelske cevi je 2 755.75m, dok je dužina desne tunelske cevi 2740.14m. Širina kolovoza u tunelu je 7.70m.

Projektovani su poprečni pešački prolazi za prelazak pešaka iz jedne u drugu cev u slučaju vanrednog događaja u tunelu, koji mogu da propuste i vozila interventnih službi. Takođe, za svaku tunelsku cev su isprojektovane po dve tunelske niše i proširenja za uklanjanje pokvarenih vozila.

Pored premijera RS Miloša Vučevića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića današnjem probijanju desne cevi tunela Munjino brdo prisustvoali su i gradonačelnik Čačka Milun Todorivć, predsdnik opštine Lučani Milivoje Dolović, predsednik opštine Požege Đorđa Nikitovića kao i v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka sa saradnicima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar