Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Cena otkupa kakva se odavno ne pamti, kilogram kupusa rekordnih 50 dinara a povrtari očekivali 25: Ivan iz Baluge kod Čačka ima parcelu od 70 ari, sve što nabere to i proda na domaćem tržištu

post-title
Foto: RINA


Čačak – Na plodnim moravskim njivama vađenje kupusa je u punom jeku. Vredni povrtari koriste tople dane da što pre završe sve poslove. Ove godine velika suša desetkovala je rod, ali ipak ono što raduje proizvođače je dobra cena. Ivan Milojević iz sela Baluga kod Čačka uzgaja kupus na oko 70 ari, a sezona uprkos teškim uslovima, nada se, da će biti zadovoljavajuća.

- Prinos je ove godine upola manji. Na površini od 20 hektara imaću oko osam tona roda, što je malo jer na toj površini sam prošle godine imao oko 16 tona. Ono što popravlja čitavu situaciuju jeste cena, koja je 50 dinara po kilogramu i takođe je duplo viša nego lani. Ja sam očekivao da bude tu negde oko 25 dinara po kilogramu. Ono što je takođe odlično i retko se dešava da tako dobra cena se „drži“ još od avgusta meseca. U većini slučajeva to bude samo dvadesetak dana i posle se smanji, kaže za RINU Ivan.

Ono što je ovom čačanskom povrtaru takođe od velike važnosti, jeste da za svoju robu ima zasiguran plasman na domaćem tržištu. Dugo godina sarađuje sa istim otkupljivačima i ne mora da misli da će kupus ostati na lageru.

-Kad je roba dobra, sve što se nakupi, to se i proda. Rod jeste manji, ali ove sezone ćemo to nadomestiti cenom. Bilo je teško i ovo malo proizvesti, zbog velikih suša koje su nas pogodile ove godine. Morali smo konstantno da zalivamo biljke, kako bi imali bilo kakav rod. Svakako, poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom i svaka sezona je drugačija. Bitno je ostati istrajan u svojoj proizvodnji, kaže povrtar iz sela Baluga.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar