Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kupuj domaće: Porodična firma iz Čačka proizvodi vrhunsku zimnicu. džemove, sokove... (FOTO)

post-title
Foto: Reflektor


U selu Zablaće, nedaleko od Čačka, već više od tri decenije uspešno posluje porodična firma Polo, poznata po proizvodnji vrhunske zimnice, džemova, sokova, slatkog i drugih specijaliteta od voća i povrća. Cane Jovanović, koji firmu vodi zajedno sa bratom Danetom i svojom porodicom, priseća se kako je početkom devedesetih, kao iskusan planinar, imao ideju da otvori agenciju za vikend turizam po uzoru na slovenačke modele. Ipak, odlučio se za preradu voća i povrća.

Početak su obeležili proizvodnjom jabukovog i vinskog sirćeta, da bi s vremenom u ponudu dodali kornišone, papriku, cveklu, ajvar, feferone i druge popularne proizvode iz kategorije kiselih salata. Danas nude čak 84 različita proizvoda, pri čemu trećinu prodaju preko sindikata u preduzećima širom Srbije, dok ostatak plasiraju u maloprodaju i putem onlajn prodaje u Moravskom marketu.

„U poslednje tri godine najveću potražnju beleži naša turšija, koja sadrži papriku, zeleni paradajz, karfiol i šargarepu. Ljudi se očigledno užele domaćeg ukusa, jer sve pravimo prema tradicionalnim receptima, uz pasterizaciju, bez upotrebe konzervanasa i aditiva. Naravno, ponosni smo i na naš asortiman slatkih proizvoda – džemova, slatkog, čokoladiranih suvih šljiva i sokova“, objašnjava Cane.

Njegova supruga Snežana dodaje da se slatko i dalje priprema ručno, u šerpama, ali da su uvođenjem vakuum-evaporatora, koji omogućava kuvanje na niskim temperaturama od svega 54 stepena, postigli vrhunski kvalitet.

„Taj način obrade čuva sve prirodne arome, boje i ukuse u džemu, slatkom i ajvaru. Poslednjih godina su posebno traženi naš džem od bundeve i džem od jabuke sa cimetom“, ističe Snežana.

Cane dodaje da je tokom boravka u Holandiji, kao deo jednog evropskog projekta „Što kraći put od proizvođača do potrošača“, primetio koliko Holanđani vole sok od jabuke i džem od jabuke, koji nije skup za proizvodnju, a sjajno se kombinuje sa cimetom.

„Odmah sam pozvao porodicu i dok sam se vraćao u Srbiju, oni su već počeli pripreme za proizvodnju tog džema“, kaže Cane.

Ovaj svestrani preduzetnik, koji je aktivan član planinarskog društva Kablar i učestvuje u devet različitih upravnih odbora, ponosan je na svoj asortiman. Ističe posebno kiselu „paradajz papriku“, kao i klasičan mleveni paradajz, koji kuvanjem čuva sve blagotvorne osobine likopena.

„U firmi svako ima svoj zadatak“, objašnjava Cane. „Stariji sin Boško, diplomirani tehnolog, zadužen je za proizvodnju u našoj fabrici u Prislonici, koju vodimo sa partnerom Draganom Miloševićem. Draško, mlađi sin, trenutno je na master studijama na Poljoprivrednom fakultetu i u firmi se bavi logistikom i magacinom. Svi se polako pripremaju da jednog dana preuzmu vođenje firme.“

Na kraju, Cane otkriva da je firma Polo dobila ime po kafiću Marko Polo u Mostaru, ispod mosta na Neretvi, gde je provodio leta kod svoje tetke.

Reflektor



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar