Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ljubav i pažnja nasuprot straha

post-title


Gradska biblioteka u saradnji sa Kolarčevim narodnim univerzitetom je 18. septembra organizovala predavanje prof. dr Ljubomira Erića „Strahovi, njihovo poreklo, priroda i kako ih prevazići”. U Sali Skupštine Grada publika je imala priliku da čuje primere iz dugogodišnjeg iskustva profesora u penziji Medincskog fakulteta u Beogradu, psihijatra i psihoanalitičkog psihotarapeuta. Dr Erić je pokušao da kroz najupečatljivije primere dočara pojam straha, koji se može odrediti i kao pojam strepnje tj. anksioznost, teskoba, plašnja, groza, mora, užas i strava. Ova tema je neiscrpna i postoji više vrsta strahova, strahovi koji se javljaju još u perinatalnom periodu, potom strahovi koji nastaju po rođenju, koji se formiraju tokom odrastanja i koji mogu biti veliki balast i kočnica u razvoju i napretku ličnosti.

U uvodnom delu predavanja voditeljka programa Marija Radulović prisutnima je približila bogat naučni opus profesora Erića, ukazala da se strah kao tema uočava u različitim oblastima, od primenjenih umetnosti, književnosti, pa do svakodnevnog života ukazujući koja su to polja istraživačkog rada profesora Erića. Profesor Branko Kovačević, urednik programa na Kolarčevom narodnom univerzitetu, koji blisko sarađuje sa dr Erićem, obratio se publici i zahvalio zaposlenima čačanske Biblioteke na pozivu. „Hvala Vam na razumevanju i prepoznavanju dobrih sadržaja. Radujem se i našoj budućoj saradnji, jer Vašim preseljenjem u novu zgradu, što je veliki događaj za kulturnu javnost Srbije, otvarate polje za realizaciju većeg broja kvalitetnih programa.”

Potom je prof. dr Ljubomir Erić započeo izlaganje i govorio o važnosti i ulozi roditelja u odrastanju deteta, naročito prisustva majke u životu mališana do treće godine života. Da bi dete, a kasnije i zrela osoba bila sposobna da obavlja interpersonalnu komunikaciju ili da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima bez straha, odlazi u vrtić i školu, odgovara, uči i u adolescentskom dobu razvija prave prijateljske odnose, a u kasnijem periodu i partnerske, bitno je da je u ranom detinjstvu nije bila emocinalno zanemarena.

Tokom predavanja prof. dr Erić je ukazao i na strah od života kao bitan segment u formiranju ličnosti, a koji je sve više prisutan u savremenom društvu i vrlo često se ne prepoznaje. Dodao je da osobe koje su talentovane, obrazovane i uspešne u poslu često imaju ovu vrstu straha, koja se može držati pod kontrolom i umanjiti uz stručnu pomoć. Kod mladih ljudi posebno je izražen strah od ispita, javnog nastupa, ali i partnerskih odnosa. „U malim dozama strah može biti i poželjan, jer nas tako čuva od opasnosti, ali opterećenost i trema koja nastaje u odgovaranju, javnom izlaganju i odnosima ako se na vreme uoči, može se staviti u stanje mirovanja i normalnog životnog funkcionisanja. Vera u sebe i u druge je prvi element razvoja ljubavi, a ljubav je ključna za razvoj ličnosti”, dodao je prof. dr Erić. Na predljavanju je bilo reči i o strahu od smrti, za koji mnogi psihoanalitičari smatraju da je uzrok svih ostalih strahova. Zaključak izlaganja je bio da se neki strahovi mogu lakše, neki teže prevazići, ali da je neophodno da postoji želja lica da problem reši, i da se obrati stručnjaku.

Na kraju je publika postavljala pitanja dr Eriću, a neki su i nakon izlaganja nastavili razgovor sa eminentnim profesorom, i pokazali interesovanje za ovakve teme i u budućnosti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar